Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Dit ondernemerspaar heeft een dementievriendelijke snackbar

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Dit ondernemerspaar heeft een dementievriendelijke snackbar
Op 1 maart opende een bijzondere snackbar in Zutphen haar deuren. De ondernemers Nick en Mandy Goldenburg openden een dementievriendelijke cafetaria. Het is een ontmoetingsplek geworden voor dementerende mensen uit de buurt. Dit meldt De Ondernemer.

Nick was altijd al betrokken geweest bij de horeca. Zijn ouders hadden een eigen cafetaria, waar zij volgens hem hun hele ziel en zaligheid in staken. Zo is het openen van een snackbar voor hem geen vreemd fenomeen. Hij vertelt dat zijn ouders erg druk waren en zijn grootmoeder daarom een groot deel van Nicks opvoeding voor haar rekening nam. Nu runt hij samen met zijn vrouw Mandy Goldenbelds de cafetaria in Zutphen.

Op een gegeven moment kreeg de oma van Nick dementie. Daardoor ontstond bij hem bewustwording voor de aandoening. Hij geeft aan dat ze altijd een ‘taaie vrouw was, die niet op haar mondje gevallen was.’ Nick liep al langer rond met het vermoeden dat zij dementie had. Dat merkte hij doordat zij steeds minder vaak de zaak bezocht en niet meer met de auto durfde te rijden.

Ontmoetingsplek met verantwoordelijkheden

De ziekte van Nicks oma leidde ertoe dat ze bijna nergens meer kwam. Dat kwam door haar dementie. Nick stelt dat dementerende mensen fouten maken waar anderen vaak bot op reageren. “Het is niet eerlijk. Die mensen kunnen daar niks aan doen”, zegt hij.

Daarom vindt hij dat er meer aandacht aan moet worden besteed. De ondernemer geeft aan dat hij de symptomen niet herkende en dat het een ‘zwaar ondergeschoven kindje is’. “Terwijl één op de vier mensen het krijgt”, voegt hij toe.

Zijn cafetaria heeft daarom twee functies: aan de ene kant kunnen mensen hier een hapje eten en wat drinken, zoals bij een cafetaria gebeurt. Aan de andere kant is het ook een ontmoetingsplaats voor mensen geworden. De ondernemer noemt het een buurtpunt. Hij geeft aan dat daar ook bepaalde verantwoordelijkheden bij komen kijken.

Cursus voor personeel

Om die verantwoordelijkheden op een goede wijze te nemen, volgt Nick samen met Mandy en het personeel een cursus om dementie beter te kunnen herkennen. Hij stelt dat je niet direct een arts bent maar hiermee wel handvatten hebt.

De ondernemer heeft nu ook een sticker en certificaat ontvangen waarmee hij officieel kan aantonen dat zijn snackbar ‘dementievriendelijk’ is.

Drie tandjes slomer

Door veel in de horeca te hebben gewerkt heeft Nick goede mensenkennis opgedaan. Dat maakt het makkelijker voor hem om dementie bij mensen te herkennen. Als dit het geval is, past hij zijn houding aan. “Ik praat erg snel, maar ik ga drie tandjes slomer praten als ik zo’n persoon help.”

Service staat bij Goldenbeld hoog in het vaandel. Hij vindt het misschien zelfs belangrijker dan omzet draaien. Daarbij stelt de ondernemer dat mensen ‘hun oogkleppen eens af moeten doen’ en om zich heen moeten kijken. Iemand die zijn cafetaria verlaat met een grote glimlach is voor hem het meeste waard.

Door: Nationale Horecagids

13 januari '25 ( 8:36)

Fastfoodzaken onder druk door zuinige consument, blijkt uit onderzoek

Goedkopere alternatieven voor buitenshuis eten, zoals bij een fastfoodzaak of eten laten bezorgen, worden harder geraakt door consumenten die minder geld uitgeven dan duurdere horeca-opties. Dat meldt kennisplatform FoodService Instituut Nederland (FSIN), dat benadrukt dat eetzaken voor een snelle hap doorgaans juist profiteren van consumenten die het zuiniger aan doen.

31 december '24 ( 8:50)

Variaties van oliebol in trek, maar traditionele oliebol nog altijd populairst

Deze dagen gaan er weer tienduizenden oliebollen over de toonbank, zowel bij bakkers als in kramen, komt naar voren uit een rondgang van het ANP. De voorkeur gaat dit jaar ook uit naar variaties op de oliebol, zoals de Dubaibol. Maar de traditionele oliebol, met of zonder krenten, lijkt nog altijd het populairst.

24 december '24 (10:20)

McDonald's breidt uit, maar stuit op verzet van bewoners

McDonald's wil uitbreiden naar dorpen en provinciale wegen, maar bewoners en gemeenten zien dat niet altijd zitten. Het fastfoodconcern stuit op verzet in onder andere Rheden, Deurne en Zutphen. Dit meldt NOS.

29 oktober '24 ( 8:35)

Nieuwe horecaformule rapper Boef groot succes: razendsnelle uitverkoop

Rapper Boef heeft verrast gereageerd na de recente lancering van zijn nieuwe horecaformule Chick&Cheez. "Hier word je als eigenaar lijp van", deelt hij op zijn Instagram Stories bij reacties van klanten die door die razendsnelle uitverkoop net te laat waren. De 31-jarige artiest reisde onlangs vanuit zijn woonplaats Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten naar Nederland af om bij de opening van de ruim vijftig vestigingen te zijn.

23 oktober '24 ( 8:30)

Rapper Boef opent eigen fastfoodketen CHICK&CHEEZ

Boef opent donderdag zijn eigen fastfoodketen, genaamd CHICK&CHEEZ. Dat maakt de 31-jarige artiest dinsdag bekend. "Ik ben zwaar liefhebber van zowel kip als kaas en ik heb het gecombineerd in mijn eigen keten", schrijft Boef op Instagram.

08 oktober '24 (16:17)

Dunkin', bekende koffie- en donutketen, failliet in Nederland

UTRECHT (ANP) - Koffie- en donutketen Dunkin' is in Nederland failliet. Dat heeft medeaandeelhouder Roberto Fava bevestigd na een bericht van De Telegraaf. De curator van Dunki' zegt tegen de krant dat de ongeveer vijftig winkels voorlopig openblijven.

04 september '24 ( 9:47)

In tien jaar ruim 6000 fastfoodrestaurants meer in Nederland

DEN HAAG (ANP) - Het aantal fastfoodrestaurants is in tien jaar tijd met meer dan de helft gestegen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Begin dit jaar telde Nederland ruim 19.000 van dit soort eetplekken, terwijl dat er in 2014 nog ongeveer 12.600 waren.

01 augustus '24 (10:03)

Flinke brand gewoed bij snackbar; politie vermoedt brandstichting

Bij een snackbar in Amsterdam-Zuid heeft afgelopen nacht een flinke brand gewoed. De politie meldt donderdagochtend dat er een vermoeden is van brandstichting. Bij de brand raakte niemand gewond, maar een paar mensen moesten door ambulancepersoneel worden nagekeken omdat ze rook hadden ingeademd.

19 juni '24 ( 6:49)

Reclame Code Commissie fluit McDonald's terug over frietjes

McDonald's mag niet langer zeggen dat zijn Franse frietjes niets anders bevatten dan aardappel en zout. Dat deed de fastfoodketen in een paginagrote krantenadvertentie in maart. Voedselwaakhond Foodwatch won hierover een zaak bij de Reclame Code Commissie.

18 december '23 (13:32)

Veroordeling: 30 jaar cel voor dubbele moord McDonald's in Zwolle

Voor het doodschieten van twee broers in een vol McDonald's-restaurant in Zwolle is een 34-jarige man tot dertig jaar cel veroordeeld. De rechtbank achtte maandag een dubbele moord bewezen.