Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Eerste airfryer-snackbar in Nederland bestaat één jaar, ging niet zonder tegenslagen

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Eerste airfryer-snackbar in Nederland bestaat één jaar, ging niet zonder tegenslagen
In het Brabantse Eindhoven heeft Jules Paquay een jaar geleden zijn eigen snackbar geopend. Bij deze friettent zul je daarentegen geen frituren aantreffen: Paquay bereidt zijn producten in een airfryer. Dat doet hij nu precies een jaar lang. Het concept loopt goed, maar ondanks de positieve reacties van klanten geeft de ondernemer aan dat het ‘geen gemakkelijk jaar was’, zo meldt Omroep Brabant.

Een paar weken na de opening van de snackbar de Frietaire aan de Nieuw Emmasingel in Eindhoven kreeg de ondernemer het al lastig met stijgende energieprijzen. Toch wist de Frietaire te overleven.

De zaak is een nieuw concept. Je vindt hier geen friteuses, maar vier airfryers achter de toonbank. Hiermee kan Paquay binnen drie minuten 2,5 kilo frieten bakken. Daarmee is het net zo snel als de traditionele gefrituurde snacks. Paquay stelt dat hij hiermee in wil zetten op gezonder snacken. De ondernemer zegt dat mensen die een gezondere en bewustere keuze willen maken hun weg naar de Frietaire vinden.

Oorlog in Oekraïne

Paquay opende zijn zaak vlak voor de oorlog in Oekraïne uitbrak. Op dat moment waren de prijzen nog relatief laag, maar al snel zag Jules de prijzen voor gas en stroom omhoog schieten. “De hi-fryers trekken 16 kilowatt, dus dat voelde ik wel.”

Ondanks dat stroom goedkoper is dan gas, moest ook Paquay goed op zijn kosten en inkomsten letten. Hij geeft aan dat hij de extra kosten moeilijk kon doorberekenen naar zijn klanten. Dan zou een frietje volgens hem rond de 5 euro gaan kosten. De frietbakker hoopt dat de prijzen voor energie gauw weer gaan dalen.

Enige airfryerzaak

Afgezien van de tegenslagen kijkt Jules positief terug op het voorgaande jaar. Hij verwacht dat de mensen die bij hem zijn geweest terugkomen en hij denkt binnenkort beter hi-fryers aan te kunnen schaffen. Momenteel huurt de ondernemer zijn apparaten. De nieuwe zijn nog in ontwikkeling.

Op dit moment is het de enige zaak waar klanten enkel snacks uit de airfryer kunnen krijgen. Paquay geeft aan dat hij verder wil uitbreiden en ziet dat meer horecazaken interesse tonen in de apparaten. Daarnaast heeft de fabrikant een afspraak met Jules. De zaak van Paquay wordt gebruikt als praktijkvoorbeeld voor mensen uit de horecawereld die het concept willen zien.

Protest

Niet iedereen is blij met airfryers. Dat bleek vorig jaar toen het NK airfryer gooien werd georganiseerd in Mierlo. Dit was een statement tegen de opmars van de apparaten. De ondernemer geeft aan dat er altijd twee teams zullen blijven, maar denkt dat er genoeg mensen zijn die alsnog voor de airfryer kiezen. “Wij geloven daar nog altijd in”, aldus Jules.

Door: Nationale Horecagids

13 januari '25 ( 8:36)

Fastfoodzaken onder druk door zuinige consument, blijkt uit onderzoek

Goedkopere alternatieven voor buitenshuis eten, zoals bij een fastfoodzaak of eten laten bezorgen, worden harder geraakt door consumenten die minder geld uitgeven dan duurdere horeca-opties. Dat meldt kennisplatform FoodService Instituut Nederland (FSIN), dat benadrukt dat eetzaken voor een snelle hap doorgaans juist profiteren van consumenten die het zuiniger aan doen.

31 december '24 ( 8:50)

Variaties van oliebol in trek, maar traditionele oliebol nog altijd populairst

Deze dagen gaan er weer tienduizenden oliebollen over de toonbank, zowel bij bakkers als in kramen, komt naar voren uit een rondgang van het ANP. De voorkeur gaat dit jaar ook uit naar variaties op de oliebol, zoals de Dubaibol. Maar de traditionele oliebol, met of zonder krenten, lijkt nog altijd het populairst.

24 december '24 (10:20)

McDonald's breidt uit, maar stuit op verzet van bewoners

McDonald's wil uitbreiden naar dorpen en provinciale wegen, maar bewoners en gemeenten zien dat niet altijd zitten. Het fastfoodconcern stuit op verzet in onder andere Rheden, Deurne en Zutphen. Dit meldt NOS.

29 oktober '24 ( 8:35)

Nieuwe horecaformule rapper Boef groot succes: razendsnelle uitverkoop

Rapper Boef heeft verrast gereageerd na de recente lancering van zijn nieuwe horecaformule Chick&Cheez. "Hier word je als eigenaar lijp van", deelt hij op zijn Instagram Stories bij reacties van klanten die door die razendsnelle uitverkoop net te laat waren. De 31-jarige artiest reisde onlangs vanuit zijn woonplaats Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten naar Nederland af om bij de opening van de ruim vijftig vestigingen te zijn.

23 oktober '24 ( 8:30)

Rapper Boef opent eigen fastfoodketen CHICK&CHEEZ

Boef opent donderdag zijn eigen fastfoodketen, genaamd CHICK&CHEEZ. Dat maakt de 31-jarige artiest dinsdag bekend. "Ik ben zwaar liefhebber van zowel kip als kaas en ik heb het gecombineerd in mijn eigen keten", schrijft Boef op Instagram.

08 oktober '24 (16:17)

Dunkin', bekende koffie- en donutketen, failliet in Nederland

UTRECHT (ANP) - Koffie- en donutketen Dunkin' is in Nederland failliet. Dat heeft medeaandeelhouder Roberto Fava bevestigd na een bericht van De Telegraaf. De curator van Dunki' zegt tegen de krant dat de ongeveer vijftig winkels voorlopig openblijven.

04 september '24 ( 9:47)

In tien jaar ruim 6000 fastfoodrestaurants meer in Nederland

DEN HAAG (ANP) - Het aantal fastfoodrestaurants is in tien jaar tijd met meer dan de helft gestegen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Begin dit jaar telde Nederland ruim 19.000 van dit soort eetplekken, terwijl dat er in 2014 nog ongeveer 12.600 waren.

01 augustus '24 (10:03)

Flinke brand gewoed bij snackbar; politie vermoedt brandstichting

Bij een snackbar in Amsterdam-Zuid heeft afgelopen nacht een flinke brand gewoed. De politie meldt donderdagochtend dat er een vermoeden is van brandstichting. Bij de brand raakte niemand gewond, maar een paar mensen moesten door ambulancepersoneel worden nagekeken omdat ze rook hadden ingeademd.

19 juni '24 ( 6:49)

Reclame Code Commissie fluit McDonald's terug over frietjes

McDonald's mag niet langer zeggen dat zijn Franse frietjes niets anders bevatten dan aardappel en zout. Dat deed de fastfoodketen in een paginagrote krantenadvertentie in maart. Voedselwaakhond Foodwatch won hierover een zaak bij de Reclame Code Commissie.

18 december '23 (13:32)

Veroordeling: 30 jaar cel voor dubbele moord McDonald's in Zwolle

Voor het doodschieten van twee broers in een vol McDonald's-restaurant in Zwolle is een 34-jarige man tot dertig jaar cel veroordeeld. De rechtbank achtte maandag een dubbele moord bewezen.