Bitterbal viert honderdjarige bestaan, maakt nieuwe opmars
Het zijn twee zware jaren geweest, ook voor de bitterbal. De verkoop is tijdens de coronapandemie gedaald. Maar nu deze voorbij is lijkt het alsof de kleine frituursnack weer enorm in trek is.
Verschillende smaken
De supermarkt Aldi deed de aftrap door een hutsbal te introduceren, een bitterbal op basis van hutspot. Daar lieten concurrenten geen gras over groeien en al snel kwam de Lidl met twee zoete bitterballen; één gevuld met witte chocolade en één met karamel-zeezout. Eerder had de Lidl al andere varianten van de bitterbal en zij experimenteren er op los.
Plantaardige bitterbal
De plantaardige bitterballen zijn al een aantal jaren bekend bij de horeca en supermarkten, nu begint het aan zijn opmars. Dit is niet onlogisch gezien de maatregelen die overheden treffen om de vleesconsumptie te verminderen.
Daarentegen stemde aan het einde van vorig jaar de gemeenteraad van Deventer tegen het voorstel van een aantal politieke partijen om enkel een vega-bitterbal te serveren. Er is echter een duidelijke trend: de bitterballen zullen steeds vaker vegetarisch worden.
Bitterbal met glaasje Voorburg
Ondanks zijn lange bestaan wordt er nog doorgaans gesleuteld aan het recept. Wat nog moet worden gezegd is dat uit het artikel niet helemaal duidelijk is geworden of het gaat om een bitterbal. In het artikel wordt namelijk gesproken over een “bitter- of vleeschbal”, voor deftige dames gepaard met een glaasje Voorburg. Deze Nederlandse likeur wordt nog altijd gemaakt.
Door: Nationale Horecagids