ProFri keurt wetsvoorstel ‘gemeentelijk snackverbod’ af
ProFri directeur Frans van Rooij is op z’n zachtst gezegd niet geamuseerd door het besluit en zegt hierover: “Onze branche wordt weer eens misbruikt om snel te scoren”. Hij doelt hiermee op het wetsvoorstel waarmee gemeenten snackbars en fastfoodrestaurants mogen weren uit de wijken die volgens de gemeente kampen met obesitasproblematiek of waar op dat moment al veel horecagelegenheden zijn. Staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft hierover een brief geschreven aan de Tweede Kamer.
'Snackbars zijn niet het probleem'
Van Rooij is verontwaardigd. Volgens hem is het probleem namelijk niet de snackbars, maar supermarkten. Hij zegt ook dat het wetsvoorstel negatieve consequenties kan hebben: “Door locaties te verbieden jaagt de overheid de jeugd nog meer de supermarkten in”, zegt hij. “Daar kun je bij wijze van spreken voor 2 euro 2000 kilocalorieën kopen. Dat lukt je bij een snackbar niet".
Geen onderbouwing
Daarnaast is er een andere reden waarom Van Rooij zo boos reageert op het voorstel. In het officiële overheidsrapport staat geen enkele cijfermatige onderbouwing als het gaat over de plekken waar mensen hun kilocalorieën kopen. “Het wetsvoorstel staat vol met symboliek, maar is niet gestoeld op de kennis van de etensmarkt”, zegt hij hierover.
Overgewicht is een probleem
Vier jaar geleden is door veel partijen in de Tweede Kamer het Nationaal Preventieakkoord getekend. Dit voorstel is een uitvloeisel hiervan. De directeur van ProFri erkent het probleem omtrent obesitas ook: “Maar het is algemeen bekend dat obesitas veel meer te maken heeft met sociale problematiek, te weinig beweging en de totale levensstijl van jongeren dan met het type voeding dat de jeugd tot zich neemt”.
Door: Nationale Horecagids