Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Snackbarhouders sluiten de deuren door stijgende energieprijzen

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Snackbarhouders sluiten de deuren door stijgende energieprijzen
Het leven van de frietbakker is momenteel zwaar. De stijgende energieprijzen maken het runnen van een snackbar onbetaalbaar. “5 of 6 euro voor een frietje mayo is bezopen”, zegt René Pulles van snackbar ’t Heike in het Brabantse Waalwijk tegen de Stentor. Hij en zijn vrouw Miranda overwegen na 33 jaar een ‘proefpensioen’.

Ze hadden er twee mooie salarissen van. “Daar bleef nu nog maar een half salarisje van over”, zegt René Pulles tegen de Stentor. Dit is de meest duidelijke manier waarop hij kan illustreren waarom hij en zijn vrouw over een aantal weken voor de laatste keer de friteuses van de snackbar gaan aanzetten.

3200 euro energiekosten per maand

De stijgende energieprijzen worden door iedereen in het land gevoeld. Maar bij de één komen deze anders binnen dan bij de ander. Zo zien René en Miranda de prijzen voor de energie tot enorme hoogte stijgen. “We zaten gemiddeld op 750 euro per maand. Aan het begin van het jaar kregen we te horen dat daar 1300 bij kwam. Onze energiekosten zijn vorige maand gestegen tot 3200 euro per maand”.

Vijf euro voor een frietje mayo ‘bezopen’

De stijgende kosten moeten doorberekend worden naar de klanten. Er zit niets anders op. Met de doorberekening zou de prijs voor een frietje met mayonaise uitkomen op vijf of zes euro. “Da’s bezopen”, zegt René hierover. “Mensen gaan dan toch aardappels bij de supermarkt halen en zelf friet bakken. Die hebben zelf ook minder te besteden”.

Vervroegd pensioen

Er zit voor het echtpaar niets anders op dan de deuren te sluiten. “Ik heb altijd gezegd dat ik op mijn 63 met pensioen zou gaan. Daarna heb ik dat nog teruggedraaid naar 60”. Nu stopt hij nog eens drie jaar eerder. “Ik noem het maar mijn proefpensioen”, zegt René Pulles.

Gelukkig gaan hun zaakjes wel goed. Zij zijn de eigenaar van het pand en hebben net hun woonhuis verkocht. Daarom gaan ze eerst beginnen met een paar weken vakantie. “Daarna gaan we de zaak schoonmaken”.

Meer snackbars gaan deuren sluiten

Volgens Frans van Rooij van de belangenorganisatie voor frietbakkers ProFri begonnen de energieprijzen in het najaar van 2021 al te stijgen. Door de inval van Rusland in Oekraïne kwam daar nog een grote klap overheen. “Wij hebben dit in een vroeg stadium aangekaart in Den Haag”, zegt hij.

De btw-verlaging hielp niet. Ook vallen veel frietbakkers buiten de regeling voor energie-intensieve mkb-bedrijven. “Gelukkig zijn de voorwaarden nog wat aangepast”, zegt Van Rooij. “Maar het duurt zeker tot begin volgend jaar voordat ondernemers daar een beroep op kunnen doen. Dat zal voor sommige te laat zijn”.

Van Rooij voorspelt echter dat er meer snackbars gaan stoppen te bestaan. Die zijn net als René Pulles op een leeftijd dat het stopmoment niet zo ver meer is. Die gaan dat naar voren halen”. Zijn schatting is dat de komende tijd honderden snackbars hun deuren zullen sluiten.

Door: Nationale Horecagids

13 januari '25 ( 8:36)

Fastfoodzaken onder druk door zuinige consument, blijkt uit onderzoek

Goedkopere alternatieven voor buitenshuis eten, zoals bij een fastfoodzaak of eten laten bezorgen, worden harder geraakt door consumenten die minder geld uitgeven dan duurdere horeca-opties. Dat meldt kennisplatform FoodService Instituut Nederland (FSIN), dat benadrukt dat eetzaken voor een snelle hap doorgaans juist profiteren van consumenten die het zuiniger aan doen.

31 december '24 ( 8:50)

Variaties van oliebol in trek, maar traditionele oliebol nog altijd populairst

Deze dagen gaan er weer tienduizenden oliebollen over de toonbank, zowel bij bakkers als in kramen, komt naar voren uit een rondgang van het ANP. De voorkeur gaat dit jaar ook uit naar variaties op de oliebol, zoals de Dubaibol. Maar de traditionele oliebol, met of zonder krenten, lijkt nog altijd het populairst.

24 december '24 (10:20)

McDonald's breidt uit, maar stuit op verzet van bewoners

McDonald's wil uitbreiden naar dorpen en provinciale wegen, maar bewoners en gemeenten zien dat niet altijd zitten. Het fastfoodconcern stuit op verzet in onder andere Rheden, Deurne en Zutphen. Dit meldt NOS.

29 oktober '24 ( 8:35)

Nieuwe horecaformule rapper Boef groot succes: razendsnelle uitverkoop

Rapper Boef heeft verrast gereageerd na de recente lancering van zijn nieuwe horecaformule Chick&Cheez. "Hier word je als eigenaar lijp van", deelt hij op zijn Instagram Stories bij reacties van klanten die door die razendsnelle uitverkoop net te laat waren. De 31-jarige artiest reisde onlangs vanuit zijn woonplaats Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten naar Nederland af om bij de opening van de ruim vijftig vestigingen te zijn.

23 oktober '24 ( 8:30)

Rapper Boef opent eigen fastfoodketen CHICK&CHEEZ

Boef opent donderdag zijn eigen fastfoodketen, genaamd CHICK&CHEEZ. Dat maakt de 31-jarige artiest dinsdag bekend. "Ik ben zwaar liefhebber van zowel kip als kaas en ik heb het gecombineerd in mijn eigen keten", schrijft Boef op Instagram.

08 oktober '24 (16:17)

Dunkin', bekende koffie- en donutketen, failliet in Nederland

UTRECHT (ANP) - Koffie- en donutketen Dunkin' is in Nederland failliet. Dat heeft medeaandeelhouder Roberto Fava bevestigd na een bericht van De Telegraaf. De curator van Dunki' zegt tegen de krant dat de ongeveer vijftig winkels voorlopig openblijven.

04 september '24 ( 9:47)

In tien jaar ruim 6000 fastfoodrestaurants meer in Nederland

DEN HAAG (ANP) - Het aantal fastfoodrestaurants is in tien jaar tijd met meer dan de helft gestegen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Begin dit jaar telde Nederland ruim 19.000 van dit soort eetplekken, terwijl dat er in 2014 nog ongeveer 12.600 waren.

01 augustus '24 (10:03)

Flinke brand gewoed bij snackbar; politie vermoedt brandstichting

Bij een snackbar in Amsterdam-Zuid heeft afgelopen nacht een flinke brand gewoed. De politie meldt donderdagochtend dat er een vermoeden is van brandstichting. Bij de brand raakte niemand gewond, maar een paar mensen moesten door ambulancepersoneel worden nagekeken omdat ze rook hadden ingeademd.

19 juni '24 ( 6:49)

Reclame Code Commissie fluit McDonald's terug over frietjes

McDonald's mag niet langer zeggen dat zijn Franse frietjes niets anders bevatten dan aardappel en zout. Dat deed de fastfoodketen in een paginagrote krantenadvertentie in maart. Voedselwaakhond Foodwatch won hierover een zaak bij de Reclame Code Commissie.

18 december '23 (13:32)

Veroordeling: 30 jaar cel voor dubbele moord McDonald's in Zwolle

Voor het doodschieten van twee broers in een vol McDonald's-restaurant in Zwolle is een 34-jarige man tot dertig jaar cel veroordeeld. De rechtbank achtte maandag een dubbele moord bewezen.