Snackbarhouders sluiten de deuren door stijgende energieprijzen
Ze hadden er twee mooie salarissen van. “Daar bleef nu nog maar een half salarisje van over”, zegt René Pulles tegen de Stentor. Dit is de meest duidelijke manier waarop hij kan illustreren waarom hij en zijn vrouw over een aantal weken voor de laatste keer de friteuses van de snackbar gaan aanzetten.
3200 euro energiekosten per maand
De stijgende energieprijzen worden door iedereen in het land gevoeld. Maar bij de één komen deze anders binnen dan bij de ander. Zo zien René en Miranda de prijzen voor de energie tot enorme hoogte stijgen. “We zaten gemiddeld op 750 euro per maand. Aan het begin van het jaar kregen we te horen dat daar 1300 bij kwam. Onze energiekosten zijn vorige maand gestegen tot 3200 euro per maand”.
Vijf euro voor een frietje mayo ‘bezopen’
De stijgende kosten moeten doorberekend worden naar de klanten. Er zit niets anders op. Met de doorberekening zou de prijs voor een frietje met mayonaise uitkomen op vijf of zes euro. “Da’s bezopen”, zegt René hierover. “Mensen gaan dan toch aardappels bij de supermarkt halen en zelf friet bakken. Die hebben zelf ook minder te besteden”.
Vervroegd pensioen
Er zit voor het echtpaar niets anders op dan de deuren te sluiten. “Ik heb altijd gezegd dat ik op mijn 63 met pensioen zou gaan. Daarna heb ik dat nog teruggedraaid naar 60”. Nu stopt hij nog eens drie jaar eerder. “Ik noem het maar mijn proefpensioen”, zegt René Pulles.
Gelukkig gaan hun zaakjes wel goed. Zij zijn de eigenaar van het pand en hebben net hun woonhuis verkocht. Daarom gaan ze eerst beginnen met een paar weken vakantie. “Daarna gaan we de zaak schoonmaken”.
Meer snackbars gaan deuren sluiten
Volgens Frans van Rooij van de belangenorganisatie voor frietbakkers ProFri begonnen de energieprijzen in het najaar van 2021 al te stijgen. Door de inval van Rusland in Oekraïne kwam daar nog een grote klap overheen. “Wij hebben dit in een vroeg stadium aangekaart in Den Haag”, zegt hij.
De btw-verlaging hielp niet. Ook vallen veel frietbakkers buiten de regeling voor energie-intensieve mkb-bedrijven. “Gelukkig zijn de voorwaarden nog wat aangepast”, zegt Van Rooij. “Maar het duurt zeker tot begin volgend jaar voordat ondernemers daar een beroep op kunnen doen. Dat zal voor sommige te laat zijn”.
Van Rooij voorspelt echter dat er meer snackbars gaan stoppen te bestaan. Die zijn net als René Pulles op een leeftijd dat het stopmoment niet zo ver meer is. Die gaan dat naar voren halen”. Zijn schatting is dat de komende tijd honderden snackbars hun deuren zullen sluiten.
Door: Nationale Horecagids