Vegan fastfoodketen Jack Bean investeert in regeneratief landbouwgrond
Jack Bean maakt honderd procent plantaardig geproduceerde fastfood. Tijdens een pilot had de keten geïnvesteerd in twee hectare grond. In het eerste jaar realiseerde Jack Bean 8,78 ton koolstofvastlegging. Dit staat gelijk aan de uitstoot van 2900 vlees hamburgers. Daarnaast realiseerde de fastfoodketen ook 2000 liter wateropslag, wat een gemiddeld persoon in 2,5 jaar drinkt, en 97 vierkante meter aan biodiversiteit.
Investeren
Na de succesvolle pilot met Soil Heroes en Klompe Landbouw van afgelopen jaar heeft Jack Bean besloten om vijftien hectare te investeren. Momenteel zorgt Klompe Landbouw voor vijftien soorten groenten, granen en peulvruchten die exclusief geteeld worden voor Jack Bean door middel van regeneratieve landbouw.
Regeneratieve landbouw
Regeneratieve landbouw zorgt ervoor dat de grond langer gezond blijft en minder te maken heeft met plantenziektes. Dit zorgt vervolgens voor een stabieler inkomen. Het uiteindelijke idee is om een gesloten systeem te maken op een stuk grond waarop de natuur haar gang kan gaan. Planten versterken bij regeneratieve landbouw de andere planten, wat zorgt voor een gezond bodemleven.
Door: Nationale Horecagids / Eline Boer