Ketelhuys en KT-Events gebruiken recyclebare cups voor catering tijdens Parkkunst
Wilbert van het Ketelhuys vertelt waarom zij de stap hebben gemaakt naar deze herbruikbare bekers. Hij stelt dat zij vorig jaar zijn benaderd door Parkvilla of zij eten en drinken wilden regelen voor het evenement Parkkunst. Toen al waren er een aantal veranderingen, zoals het gebruik van muntjes. Ook ging er het afgelopen jaar het een en ander fout. Wilbert vertelt dat het park openbaar is en dat iedereen dus zijn of haar eigen eten en drinken mee mag nemen. Dit zorgde, zeker in combinatie met wegwerpbekers, voor veel afval op straat. “We zijn toen tot diep in de nacht bezig geweest met opruimen”, vertelt hij aan Alpens.
Om dat probleem aan te pakken introduceert het Ketelhuys daarom de nieuwe hardcups, Greencups. Deze worden gebruikt ter vervanging van glazen of wegwerpplastic. Ze zijn dus én veilig én duurzaam. De bekers zijn herbruikbaar en 100 procent recyclebaar. Ook vertelt Wilbert dat zij ‘Greenpitchers’ gaan gebruiken. Dit zijn kannen voor het uitschenken van bier in meerdere glazen.
Halve munt statiegeld
Het systeem werkt als volgt: bij de eerste aankoop leveren de gasten een halve munt in als statiegeld. Dan krijgen zij ook Greencup die zij bij zich moeten houden. Voor een Greenpitcher leveren bezoekers twee munten statiegeld in. Op het moment dat je een nieuwe ronde haalt, lever je de oude bekers in en krijg je nieuwe schone bekers terug. Wanneer bezoekers het terrein verlaten kunnen zij er ook voor kiezen om het statiegeld te doneren. Daarvoor staan speciale bakken op het terrein.
Het moet volgens Wilbert leiden tot een flinke afname van zwerfafval. Hij stelt dat zelfs op het moment dat er nog bekers liggen ‘er altijd wel kinderen zijn die de bekers verzamelen voor een extra zakcentje’. Ondanks dat het gebruik van herbruikbare bekers niet verplicht is, maken het Ketelhuys en KT-Events toch de stap. Zij vinden het belangrijk om hiermee een statement te maken. “Zonder enige vorm van gemeentelijke bijdrage kiezen wij er toch voor om dit systeem te introduceren. Samen maken wij Koningsdag een stukje schoner”, aldus Wilbert.
Door: Nationale Horecagids