Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Gerechten met insecten winnen langzaamaan terrein in de horeca: moeten wel af van stigma

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 10 min
location_on [xx]km
Gerechten met insecten winnen langzaamaan terrein in de horeca: moeten wel af van stigma
De koekjes, bitterballen en burgers van de producent Be Frank Foods in Heino worden op een andere manier dan normaal bereid: ze bestaan uit een basis van insecten. De productie van Be Frank Foods kruipt langzaam omhoog. Maar in Nederland zijn we nog niet echt aan de insect. De producent heeft wel vertrouwen: “We komen niet zomaar van jakkes af, maar ik geloof erin”. Dit meldt de Stentor.

Frank Eggink van Be Frank Foods denkt dat er nog veel te winnen valt. Door met een foodtruck bij een aantal evenementen te staan heeft Eggink al enige bekendheid kunnen winnen. Zo stond hij afgelopen jaar bij Lepeltje Lepeltje en Tussenland in Zwolle. Met het succes dat hij daar gemaakt had, dat niet denderend was, kon hij dit jaar wel groter uitpakken. In 2023 gaat Eggink zeven festivals in het hele land af met zijn foodtruck.

Een onderneming die producten van Be Frank Foods op de kaart heeft staan is het restaurant van evenementen- en conferentiecentrum Evoluon. Die hebben de bitterballen van Be Frank Foods op het menu. Daarnaast is er een kans dat zijn producten ook bij de Hogeschool Windesheim in Zwolle terecht komen.

Geduld is een schone zaak

Eggink is geduldig. Dat is misschien ten goede. Marian Peters van de branchevereniging voor insectenkwekers Venik denkt dat het misschien nog een generatie gaat duren voor voedsel van insecten genormaliseerd is.

Ze vindt het niet onbegrijpelijk dat dit een langzaam proces is. Er hangt volgens haar nog een stigma om het eten van insecten. Ze vindt dat het niet alleen ligt aan dat mensen insecten eng vinden.

Goed alternatief, maar met kanttekeningen

Insecten zijn een goede bron van voedingsstoffen. Ze zijn voedzaam en gezond. Een andere belangrijke factor van het gebruiken van insecten in voeding is duurzaamheid. Het produceren van ‘gewoon’ vlees is meer milieubelastend dan een insectenkwekerij. Het kan ook heel lokaal gekweekt worden. Een kanttekening die Peters toevoegt is dat de productie duur kan zijn. Een kilo rundvlees is goedkoper dan een kilo meelwormen. Over het smaakverschil valt volgens haar ook wat te zeggen.

Receptuur voor gerechten

Er zijn in Nederland weinig insectenkwekers. Ons land telt er momenteel vijftig. De meeste hiervan produceren voedsel dat in veevoer verwerkt wordt. Ondernemers die insecten verwerken tot een product dat mensen kunnen consumeren is op een hand te tellen. Eén daarvan is Eggink. Hij ontwikkelde zelf de receptuur voor een aantal gerechten, zoals burgers, bitterballen, koekjes en zelfs eiwit-shakes.

Eggink kan dit goed zelf bewerkstelligen: de Zwollenaar studeerde voedseltechnologie en heeft bij een aantal toonaangevende ondernemingen gewerkt, zoals bij Bolletje en Vivera. Met de kennis die hij vergaard maakt hij nu naam als Be Frank Foods. In zijn werk ziet hij veel raakvlakken met zijn gedachtegoed (‘Zoals we de wereld nu uitputten, is niet houdbaar) en zijn ondernemerschap.

De producent heeft net een nieuwe productiehal geopend in Heino. Hij groeide uit zijn oude locatie in IJsselmuiden en moest naar een nieuwe plek verhuizen. Daar gaat hij twee dagen per week productie draaien. Dit doet hij samen met zijn zoon (15), dochter (12) en vrouw. De overige dagen werkt Eggink als consultant in de voedingsindustrie. Daarnaast is hij bezig met het ontwikkelen van producten ‘van de reststromen uit de landbouw’ om zo een ‘nieuw en hoogwaardig, eiwitrijk en vezelrijk’ product te maken. Daar wil hij verder nog niets over zeggen.

Geen herkenbaar insect

Eggink vindt dat de smaak van insecten iets wegheeft van noten. Zo is ongeveer een kwart van zijn koekjes meel van meelwormen. De andere vijfenzeventig procent bestaat uit havervlokken, krenten, kaneel en kardemom. Eggink stelt dat er geen zichtbare insecten in zijn producten zitten. Dat is gedaan met een reden: “Dat is marketingtechnisch een no go. Daar gruwelt de gemiddelde Nederlander van.”

Zijn hoop is dat er tussen nu en vijf jaar een plekje voor zijn producten wordt gereserveerd in supermarkten. Dan nog denkt Eggink dat het een niche-product zal zijn. Biologische producten nemen maar enkele procenten van de schappen in de supermarkten in beslag. Dat kostte ook meerdere jaren, net zoals vegetarisch eten.

Door: Nationale Horecagids

23 september '24 (15:18)

Horecamedewerkers Kuip door NAC gecompenseerd voor ontstane leed

NAC biedt excuses aan aan iedereen die zich onveilig heeft gevoeld door het wangedrag van supporters van de Bredase club na afloop van de wedstrijd tegen Feyenoord in de Kuip. Daarbij werden zondag vijf horecamedewerkers aangevallen. In een statement zegt NAC persoonlijk contact te zoeken met de slachtoffers om hen "op gepaste wijze te compenseren voor het ontstane leed".

09 augustus '24 ( 9:33)

Na koopadvies Thuisbezorgd-eigenaar bij stijgers op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Just Eat Takeaway behoorde vrijdag tot de stijgers op de Amsterdamse beurs. De kenners van de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley verhoogden het beleggingsadvies voor het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl naar kopen. Het aandeel steeg daarop 4,7 procent. De algehele stemming op de aandelenmarkten was op de laatste dag van de turbulente beursweek voorzichtig positief. De wereldwijde beurzen kwamen deze week flink onder druk te staan na een historische koersval van de Japanse beurs op maandag. De vrees voor een recessie in de Verenigde Staten wakkerde daarbij een wereldwijde verkoopgolf aan.

28 mei '24 (11:35)

Catering test 123

test test

29 juni '23 (11:03)

Ketchup van The Ketchup Club vanaf volgende week te vinden bij de Albert Heijn

The world needs more ketchup, vindt The Ketchup Club. Waarom? Omdat ketchup het beste haalt uit groenten en fruit die anders worden weggegooid. Bijvoorbeeld in Kenia, waar The Ketchup Club meer dan 100 boeren helpt voorkomen dat 40 procent van de tomaten- en mango-oogst verloren gaat. Wat overblijft? Boeren met een stabiel en beter inkomen en veel, veel minder verspilling. Vanaf volgende week is de ketchup van The Ketchup Club in 3 smaken te koop in meer dan 700 filialen van Albert Heijn. Dat meldt The Ketchup Club.

16 juni '23 (10:41)

Flink begint ‘Buurthub’-winkel in Alkmaar

Flink wil de winkels van waaruit bezorgers vertrekken aantrekkelijker maken voor buurtbewoners. Dat wil de flitsbezorger doen met de zogenaamde ‘Buurthubs’. De eerste locatie openen zij in Alkmaar. Daar heeft de locatie een flinke make-over gekregen, met een volledige restyling en een nieuw interieur. Dat meldt Foodclicks.

15 juni '23 (18:04)

Leo Catering kan Woonstad Rotterdam aan portefeuille toevoegen

Sinds 5 juni kunnen werknemers van Woonstad Rotterdam genieten van de catering van Leo Catering (hiervoor Leo Love Good Food). Dagelijks krijgen medewerkers op drie locaties hun maaltijden door dit bedrijf verzorgd. Dit meldt Out.of.HomeShops. 

14 juni '23 (12:44)

Sodexo serveert alleen nog duurzame vis

Cateraar Sodexo heeft de stap gemaakt om vanaf dit jaar alleen nog 100 procent duurzame vis te verkopen. Om te laten zien dat het menens is, hebben zij tijdens de World Ocean Day op 8 juni de ‘World Ocean Deal’ ondertekend. Sodexo gaat gebruikmaken van de VISWijzer, een uitgave van Good Fish in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds. Voorheen sloten ook cateraars Albron en Vermaat zich bij de deal aan. Dat meldt Sodexo.

14 juni '23 ( 9:30)

Kabinet trekt 30 miljoen uit voor visserijsector en vissersdorpen

Het kabinet trekt 30 miljoen euro uit voor de visserijsector, meldt minister Piet Adema (Landbouw) in een brief aan de Tweede Kamer. Het geld is ook bedoeld voor vissersdorpen en -gemeenschappen. Die staan de laatste jaren onder druk omdat de vissersvloot krimpt, onder meer vanwege de hoge brandstofprijzen en het verbod op pulsvissen.

13 juni '23 (12:46)

Mariska uit Hilversum stopte als sekswerker en bakt nu koekjes voor de Amsterdamse horeca

Mariska Majoor uit Hilversum werkte jarenlang als sekswerker en was een boegbeeld voor de branche. Tot zij zeven jaar geleden erachter kwam dat ze ernstig ziek is. Toen stopte ze met werken. Het was het begin van een merkwaardige carrièreswitch: nu bakt en verkoopt ze koekjes voor de Amsterdamse horeca, meldt NH Nieuws.

13 juni '23 (11:10)

Sligro verduurzaamt vervoer met 25 elektrische vrachtwagens

In het verduurzamingsprogramma van Sligro geldt ook de verduurzaming van het transport. Daarom heeft Sligro een aantal jaren geleden geëxperimenteerd met verschillende elektrische voertuigen om in de praktijk te ontdekken welk type het meest geschikt is voor de distributie naar horeca in stedelijke omgevingen. Er zijn kleine bestelauto’s en klassieke vrachtauto’s uitgeprobeerd, evenals een wegtrein voor de binnenstad. Sligro ontving onlangs een levering van 25 nieuwe, volledig elektrische Renault vrachtauto’s om een volgende stap naar verduurzaming te maken. Dat meldt Sligro.