Te weinig chocolade: ‘Pas met Pasen weer genoeg’
Veel chocolaterieën zitten in de stress. Zo ook de Nijmeegse ondernemer Nobi Moessaart van chocolaterie Belga. Hij weet niet waar hij zijn chocolade vandaan moet halen. “Ik was onlangs bij de Hanos in Nijmegen. Daar kwam een man helemaal uit Amsterdam gereden om alle roze chocolade te kopen. Dat zegt wel wat”, vertelt Moessaart.
Brokkendag
Vandaag is het Brokkendag in Arhem. Op deze dag kunnen mensen overgebleven brokken Sinterklaaschocolade ophalen. Het valt chocolaterie Mousset in Arnhem op dat er weinig chocolade is geleverd: “Normaal gesproken gaat er op deze dag zo’n 800 kilogram chocolade de deur uit, maar nu schat ik dat het tussen de 600 en 700 kilo is. Ik ben vroegtijdig gestopt met de bestellingen en de laatsten weten dat er iets niet kan zijn”.
Stilgelegde productie
Het tekort komt door een salmonellabesmetting bij chocoladefabrikant Barry Callebaut. Na de constatering is de hele fabriek stilgelegd, wat gevolg had op de productie van het bruine goud. Daarom heeft onder andere het Nederlandse chocolademerk Tony’s Chocolony besloten dit jaar geen chocoladeletters te maken.
Andere chocolatiers uit de regio kochten daarentegen wel in en geven aan nog steeds bezig te zijn met het verwerken van alle kerstbestellingen. Daarin zien ze wel problemen: de één heeft moeite met het vinden van witte chocolade, terwijl de ander geen melkchocolade kan krijgen. “De melkchocolade wordt speciaal voor ons gemaakt. Daarvoor moeten ze de machine ombouwen voor de vier of vijf afnemers die dat type hebben. Maar de grote afnemers gaan nu even voor”, stelt Martin Gerrits van Mousset.
Ander type chocolade
“Normaal gesproken hebben wij type 668 voor melkchocolade. Dit is een romige en zachte chocolade met een karamelsmaak. Nu krijgen wij type 823. Dit type is wat donkerder, minder romig. Daar moeten wij dan chocolade aan toevoegen om het een beetje lekkerder te krijgen”, zo vertel Moessaart. Het bedrijf kan daarvoor dus nog naar de groothandel. “Die hebben gelukkig een grote partij gekocht van een ander type chocolade wat na de besmetting nog wel geproduceerd is”.
Het is niet zo dat alle chocolaterieen kampen met een tekort aan chocolade. Sommige bedrijven hebben een andere leverancier, waardoor zij geen problemen merken. Anderen hebben op tijd hun voorraad ingeslagen.
Schaarste tot februari
Callebaut voorspelt dat de problemen omtrent de schaarste rond februari zijn opgelost. Moessaart: “Nog net op tijd voor Pasen, maar voor deze drukste maanden van het jaar is het niks. Het kost ons veel meer geld, want je moet meer op pad, meer regelen. En de fijnproevers merken het wel”.
Door: Nationale Horecagids