Productprijzen dreigen nog hoger te worden als het niet binnenkort regent
Gewassen als aardappelen en ook suikerbiet zijn net gezaaid. Met name in Noord-Brabant en in het noorden en midden van Limburg zijn problemen door de droogte. In sommige gebieden in Brabant mag niet gesproeid worden uit oppervlaktewater, waardoor een deel van de boeren hun gewassen geen water kunnen geven. Anderen hebben niet voldoende capaciteit om water te sproeien of hebben daar geen vergunning voor. Dat water is hoe dan ook binnen twee weken nodig, anders dreigen volgens water- en bodemspecialist bij ZLTO Johan Elshof de oogsten van de meest kwetsbare gewassen op vooral zandgronden te mislukken.
Gras
Ook gras heeft nu water nodig om ergere schade te beperken. Het voorjaar levert doorgaans het beste gras op, maar door het watertekort groeit het gras minder goed. Dit leidt tot minder voedsel voor vee, wat dan ergens anders vandaan moet komen. Maar volgens Elshof is het in heel Noordwest-Europa droog en moet om die reden voer als maïs van verder weg worden aangevoerd. "Dat leidt tot grote prijsstijgingen en al die extra transportbewegingen wilden we juist verminderen." Ook kost het sproeien van graslanden, waar dat nog mag, boeren veel extra geld.
Langlopende contracten
Die kosten kunnen zij vaak niet doorberekenen, omdat boeren doorgaans langlopende contracten hebben met supermarkten of andere klanten. "Dan kunnen zij problemen krijgen om rond te komen. Dat boeren hun kosten doorberekenen, zal nauwelijks gebeuren." Toch kunnen de prijzen in de supermarkten stijgen als het beschikbare aantal groenten vermindert door mislukte oogsten. De prijs van groenten ligt al hoger door duurdere brandstof en energie.
Door: ANP