Fastfoodformules en ketens zelf verantwoordelijk voor recycling disposables met logo
Een voorwaarde die wordt gesteld is dat de merkeigenaar jaarlijks op zijn minst 50.000 kilo aan single use plastics-verpakkingen (SUP-verpakkingen) op de markt brengt. 50.000 kilo aan plastic staat gelijk aan ongeveer 10 miljoen stuks SUP-verpakkingen.
Lastig voor formuleketens
Wilco Wieling van producent Conpax stelt dat de nieuwe regelgeving lastig kan zijn voor formulehuizen. Hij geeft als reden dat de distributie vaak via een derde partije gebeurt. Daarom wordt het ketens en formules aangeraden om direct contact op de nemen met het Afvalfonds. Dan kan er worden afgesproken dat de distributeur of leverancier de hoeveelheid SUP-verpakkingen doorgeeft aan het Afvalfonds. Met de gegevens van deze aangifte wordt de hoogte van de bijdrage bepaald. Voor elke duizend SUP-verpakkingen betaalt men enkele euro’s.
Sancties
De nieuwe regels gelden vanaf 1 juli. Op dat moment kunnen bedrijven sancties opgelegd krijgen als zij in strijd gaan met deze nieuwe regelgeving. Er gaan twee regels gelden: cafetaria’s worden verplicht om de klanten een extra bijdrage te laten betalen voor de disposables. Daarnaast moeten grote ketens en formules een bijdrage betalen aan het Afvalfonds als hun afvalberg groter is dan 50.000 SUP-verpakkingen per jaar.
De Inspectiedienst Leefomgeving & Transport is de instantie die toezicht gaat houden. Zij doen onder andere controles om te bepalen of de SUP-regels worden nageleefd. Wanneer een onderneming hier niet aan voldoet, zal het ILT een waarschuwing uitdelen. Als er wederom nalatig wordt gehandeld, kan het ILT een dwangsom opleggen omdat er sprake is van een economisch delict. Het is nog niet bekend hoe individuele overtreders worden aangesproken. Denk daarbij aan het niet vragen van een extra bijdrage voor SUP-verpakkingen.
Door: Nationale Horecagids