Franse McDonald’s als voorbeeld: afwasbaar servies is de standaard
Zelfs de president van Frankrijk, Emmanuel Macron, reageerde op de verandering in de keten. Hij schrijft op Twitter: “De anti-afvalwet is niet alleen het einde van plastic rietjes. Kijk om je heen: in Frankrijk zijn veranderingen aan de gang om onze consumptiepatronen te veranderen en ons afval te verminderen. We dringen erop aan om dit wereldwijd te doen. Laten we de situatie veranderen!”
Herbruikbare bekers en bakjes
De Franse McDonald’s loopt met de introductie van herbruikbaar servies, dat ook in de vaatwasser kan, voor op de strenge regelgeving die in Frankrijk gaat gelden. Vanaf volgend jaar is het voor restaurants met meer dan twintig zitplaatsen verplicht om eten te serveren in herbruikbare bekers en bakjes. Zelfs de sausjes komen in een bakje dat gewassen kan worden.
Proefrestaurants maken 40% minder afval
Om het idee te testen deed McDonald’s een proef bij twintig vestigingen. Nadat gasten hebben gegeten kunnen zij het dienblad met het herbruikbare servies weer terugbrengen. Uit deze proef is naar voren gekomen dat de restaurants 40 procent minder afval produceren. Hiermee loopt het restaurant voor op de wetgeving. Via tussenstappen wil de Franse overheid een totaalverbod op plastic verpakkingen in 2040.
Geen herbruikbare bakjes McDonald's Nederland
Een woordvoerder van de McDonald's Nederland zegt dat de fastfoodketen deze afwasbare producten in heel Frankrijk gaat inzetten. "Die keuze maken zij als land op basis van diverse factoren. Denk aan de geldende regelgeving". Hiermee refereert de woordvoerder waarschijnlijk naar de anti-afvalwet die in Frankrijk geldt.
In Nederland gaat het niet zo snel. Hier worden geen afwasbare bakjes gebruikt, geeft de woordvoerder aan. "We focussen op andere initiatieven die aansluiten bij onze lokale markt en heersende wetgeving. Een stap zoals in Frankrijk valt daar niet onder."
Wel wordt aangegeven dat in Nederland de plastic deksels van de McFlurry's zijn verdwenen. Ook worden er geen plastic maar papieren rietjes gebruikt in de restaurants. "Hierdoor besparen we jaarlijk 125.000 kilo plastic. Daar stopt het niet mee, we blijven in beweging en onderzoeken hoe we aanvullend impact kunnen maken en onze gasten kunnen faciliteren."