‘Fastfoodrestaurants in tijden van recessie meest crisisbestendig’
In tijden van economische tegenslag, is de horeca vaak de sector die het hardst geraakt wordt. Tussen 2008 en 2011 waren vooral hotels de dupe doordat er minder internationale reizigers naar ons land toe kwamen en door besparingen in het bedrijfsleven. In 2008, 2009 en 2010 daalde ook de omzet van cafés. Vooral in 2009 werden cafés zwaar getroffen toen er een omzetdaling van -7,4 procent plaatsvond.
Fastfood
Net als in hotels en cafés, daalde ook de omzet in de restaurantsector in die tijd. Waar het echt wel goed ging, was bij fastfoodrestaurants. Die lieten jaar op jaar een groei zien, aldus Rabobank. De fastfoodsector laat eigenlijk sinds 2006 al omzetgroei zien, met uitzondering van de periodes van coronalockdowns.
Aantal restaurants neemt af
Het totale horeca-aanbod blijft groeien, maar het aantal cafés en restaurants neemt af. Sinds oktober 2021 zijn er 98 restaurants minder in Nederland. Het aantal café-restaurants is het afgelopen jaar iets toegenomen, maar er zijn vooral meer bezorg- en afhaalrestaurants bijgekomen. Sinds oktober 2021 zijn hiervan 689 locaties aan de Nederlandse horeca toegevoegd.
Door: Nationale Horecagids / Johanne Levinsky