GTST-ster Juvat Westendorp op zomerfestival

Door Redactie Nationale Horecagids
5 min
ROTTERDAM - GTST- en SYTYCD-ster Juvat Westendorp is een van de coaches van Move Forward, een zomerevenement voor honderd jongeren uit Rotterdam-Zuid. De deelnemers, die opgroeien in lastige leefomstandigheden, krijgen gedurende de zomerweken een uniek programma van dans, basketbal en rap aangeboden.

Juvat Westendorp is een van de meest besproken performers uit de Nederlandse urban dance-scene. Zonder enige opleiding ontwikkelde hij zich tot choreograaf, acteur en docent. In soapserie GTST speelde hij recent een aantal maanden de rol van Aydil Baydar. Ook was hij te zien in megahit Gooische Vrouwen 2.

Ook de populaire hiphopper Winne, het collectief Broederliefde en basketbalprofessional Martin Esajas verlenen belangeloos hun medewerking aan het unieke project. De groep van moeilijke jongeren wordt aan de hand van workshops geleerd hoe ze discipline talent en focus kunnen trainen en kunnen inzetten voor een betere toekomst. Na tien dagen training wordt het programma op 14 augustus afgesloten met een Block Party, die bestaat uit een dansbattle en een basketbaltoernooi. Dit evenement is gratis toegankelijk voor publiek en pers.

Haïti

De honderd jongeren zijn geselecteerd door gymdocenten van diverse scholen in Rotterdam-Zuid, culturele broedplaatsen, buurthuizen, hulpinstanties, wijkteams en straatcoaches. Alle hiphoppers, dansers en basketballers doen belangeloos mee. Het kost de kinderen die deelnemen aan het festival ook geen geld.

Het is de eerste keer dat het Move Forward-project Nederland aandoet. Het initiatief werd vorige jaar gelanceerd in Haïti. Het initiatief wordt gefinancierd door middel van crowdfunding. Bij deze actie is vooral basketballer Martin Esajas heel actief geweest. Het is de bedoeling dat het project volgend jaar de Filipijnen aandoet. Move Forward is geïnitieerd door danseres Nina Schmid. De Nederlandse besloot na Haïti een editie in Rotterdam-Zuid te situeren omdat die wijk vaak negatief in het nieuws kwam. "En dat terwijl er in de creatieve sector daar juist zoveel leuke en mooi initiatieven worden ontplooid", aldus Smid. De jongeren die willen kunnen zich na Move Forward inschrijven bij kunstcentrum SKVR of basketbalvereniging RZ. Als zij dit niet kunnen betalen, regelt Move Forward een financiering.