Dance Valley doet zonnedansje voor jubileumeditie
"Het weer is het enige dat we niet in de hand hebben. Als we ergens invloed op zouden willen hebben, is dat het wel", gaat Roos verder. De zonnedansjes van de organisatie zijn waarschijnlijk niet overbodig. Het KNMI heeft voor het hele land code geel afgekondigd vanwege onweersbuien met hagel en zware windstoten. Daar maakt Roos zich echter niet al te veel zorgen om. "Nederlanders zijn een beetje regen wel gewend. Die trekken gewoon een poncho aan en staan dan weer te dansen."
Voor dj's maakt het wel degelijk uit of het publiek in een lekker zonnetje of in de dampende regen staat. "Als je in de buitenlucht staat te draaien en het weer zit tegen, vlucht een groot deel van de festivalbezoekers toch een tent in", weet Gregor Salto, die zo vaak op Dance Valley stond dat hij de tel kwijt is. "Maar als alle factoren meewerken, is het top. Dan zijn de bezoekers ook blij. Dan zijn het net kinderen die naar de Efteling mogen en met een grote glimlach op hun gezicht door het Sprookjesbos lopen."
Dance Valley heeft een haat-liefdeverhouding met het weer. Was het in 2003 bloedheet, de editie van 2001 viel letterlijk in het water. De regen kwam met bakken uit de hemel, met als gevolg dat honderden festivalgangers onderkoeld raakten. Hoewel Dance Valley na die strop op de schop ging, noemt Roos dat niet het dieptepunt. "Dat was de editie van 2011, toen we twee kaarten voor de prijs van een moesten verkopen." Dat jaar trok Dance Valley slechts dertigduizend bezoekers, op de eerste editie in 1995 na de minste festivalgangers. "Maar het jaar daarna was absoluut een hoogtepunt", gaat Roos verder. "We waren afgeschreven, maar in 2012 waren we weer helemaal terug."
Ook toen Dance Valley in de jaren negentig begon, werd het festival aanvankelijk afgeschreven. "Men dacht dat dance echt een hype was, dat het wel over zou waaien. Maar de house is er nog en wij zijn er ook nog. Dat vieren we zaterdag. Niet alleen dat wij er nog zijn, maar ook dat de dance nog steeds springlevend is." Roos verwacht dat de jubileumeditie van Dance Valley zaterdag uitverkocht is.
"We hadden nooit durven dromen dat we de twintig jaar zouden halen", geeft Roos toe. "We staan er ook niet zo vaak bij stil, maar natuurlijk is het een mijlpaal. Ik ben pas 32, dus toen ik 12 jaar was en nog met autootjes speelde, was Dance Valley er al. En inmiddels kent iedereen over de hele wereld het festival."
Juist dat is volgens Salto, die ook voor het jubileumfeestje achter de draaitafels kruipt, de kracht van Dance Valley. "Het is een begrip geworden. Er zijn een paar festivals die echt tot de verbeelding spreken en Dance Valley is daar een van. Het is een geoliede machine die heel goed loopt."
Roos denkt dat vooral de diversiteit van het festival heeft bijgedragen aan de populariteit. "We zijn heel afwisselend. Hebben harde en zachte stijlen, podia binnen en buiten, groot en klein. En daarnaast is het terrein echt een magische plek, echt een vallei. Eigenlijk de enige vallei die we in Nederland hebben."
Voor de jubileumeditie heeft Dance Valley een groot aantal verrassingen in petto voor de bezoekers. Ook de dj's staan waarschijnlijk stil bij de verjaardag, schat Roos in. "Maar het moet geen historyshow worden, het gaat ook gewoon om de hedendaagse dance."
Salto belooft beide te doen. "Ik ga zeker stilstaan bij het jubileum, maar niet per se in mijn eigen set. Met Genairo Nvilla draai ik gewoon de muziek waarvan ik vind dat die nu moet worden gedraaid. Daar zullen ook wel wat oude nummers tussen zitten, maar dat is niet met het oog op het jubileum."