Scheepvaartmuseum vreest gevolgen feestverbod

Door Redactie Nationale Horecagids
3 min

(Novum) - Het Scheepvaartmuseum vreest dat het verbod op openbare feesten in het museum grote financiële gevolgen heeft. Dat meldt directeur collecties Henk Dessens vrijdag. De gemeente Amsterdam besloot dat het museum geen openbare evenementen meer mag organiseren, als straf voor de fatale schietpartij tijdens een feest in mei.

"Musea zijn tegenwoordig steeds meer afhankelijk van inkomsten van dit soort evenementen", aldus Dessens. "We gaan veel belangrijke inkomsten mislopen." Dessens kon niet zeggen hoe groot de financiële gevolgen zijn. Het Scheepvaartmuseum zoekt momenteel naar alternatieve inkomsten.

Ondanks de financiële klap heeft het museum begrip voor de maatregel, liet het vrijdagochtend in een verklaring weten. Het verbod op openbare evenementen geldt voor onbepaalde tijd. Het besluit is een gevolg van het beleid van de gemeente.

In het Scheepvaartmuseum mogen nog wel besloten feesten zoals bruiloften en verjaardagen worden georganiseerd. Dergelijke festiviteiten passen volgens Dessens veel beter bij het museum, dat zich vooral als gastvrij familiemuseum wil profileren.

De gemeente besloot ook dat het Open Pleyn, de grote binnenplaats van het museum waar het feest plaatsvond, de komende drie maanden alleen als doorgangsruimte mag dienen. De organisator van Waterfront, het feest waarbij in de nacht van 25 op 26 mei een man werd doodgeschoten, mag twee jaar geen evenementen meer organiseren.