Straten rond Nieuwe Kerk dicht op 30 april

Door Redactie Nationale Horecagids
3 min

AMSTERDAM (Novum) - De twee straatjes rondom De Nieuwe Kerk in Amsterdam worden op 30 april bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander afgesloten. Bewoners van de Gravenstraat en Eggertstraat moeten dan tijdelijk hun huis uit. De gemeente heeft op een bijeenkomst met omwonenden van de Dam in maart toegezegd alle kosten te vergoeden.

Volgens een woordvoerder van de gemeente begint de NOS op 25 april met het opbouwen van faciliteiten op de Nieuwezijds Voorburgwal en worden vanaf die dag kabels gelegd door de Gravenstraat en Eggertstraat. Door hekken te plaatsen blijven woningen, winkels en horeca bereikbaar.

Aanvankelijk hoopte de politie dat de bewoners van de straten met screenings en bomchecks op 30 april thuis zouden kunnen blijven. Maar op de dag van de troonswisseling worden de straten als aanvullende veiligheidsmaatregel toch afgesloten. Het besluit wordt volgende week officieel naar buiten gebracht.

De horecabedrijven in de Gravenstraat en Eggertstraat reageren gelaten. Veel cafés zouden toch al dichtblijven op 30 april. "We hebben de ervaring van elf jaar geleden met het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima'', aldus de uitbater van café De Drie Fleschjes. "Toen moest ook de straat dicht."