Het gastvrijheidspel voor de horeca

Door Redactie Nationale Horecagids
5 min

TIEL - Het Gastvrijheidspel is een kaartspel rondom het thema "gastvrijheid". Het bestaat uit 36 fotokaarten die alles te maken (kunnen) hebben met dit thema. Het is bedacht door Erik van Straaten die het spel in zijn trainingen rondom dit thema gebruikte.

De voornaamste reden om het uit te geven was om de genoemde doelgroepen een middel te geven om zelf met een team of groep mensen aan de slag te gaan. Dit met als doel in gesprek te gaan of blijven met betrekking tot het thema "gastvrijheid".

Het spel
Het kaartspel bestaat uit 36 fotokaarten met een diversiteit aan afbeeldingen. Variërend van een mooie cappuccino tot een paraplu, en van een kelnersmes tot een design lamp. Deze kaarten zijn verpakt in een bijpassend speldoos en worden begeleid door een spelhandleiding.

Daarnaast is er voor de spelleider een overzicht van de kaarten met een aantal suggesties per kaart. Op die manier wordt het voor iedereen mogelijk om het spel te leiden.

Het principe
Aan de hand van de 36 spelkaarten gaat de spelleider het gesprek aan over het thema gastvrijheid. Dit verloopt op deze manier eenvoudig, omdat de spelers een associatie kunnen maken met een door hen gekozen foto.

Zelfs mensen die normaal gesproken niet zo snel hun mening geven worden op deze manier uitgenodigd om hun gedachten te delen. Het gesprek dat ontstaat geeft de spelleider veel aanknopingspunten om met de deelnemers op individuele basis verder te praten, maar het kan tevens een mooie aanzet voor een groepsproces.

Het doel
Een middel voor ondernemers/trainers en leidinggevenden om met hun team aan de slag gaan met het thema gastvrijheid. Met behulp van dit spel verloopt dat op een laagdrempelige manier, met als effect een hoog rendement voor wat betreft de betrokkenheid van de deelnemers.

© Nationale Horecagids