Jaaroverzicht 2011 deel 2: Drank- en Horecawet slecht nageleefd

Door Redactie Nationale Horecagids
3 min

Een groot landelijk onderzoek uitgevoerd door de Universiteit Twente in opdracht van het Ministerie van VWS naar de naleving van de leeftijdsgrenzen bij de verkoop van alcoholhoudende dranken, heeft uitgewezen dat jongeren onder de zestien jaar probleemloos alcohol kunnen kopen.

De universiteit had voor het onderzoek 58 zogenaamde ‘mystery shoppers' ingezet van veertien en vijftien jaar oud. De groep had in totaal 1338 pogingen gedaan om op verschillende plekken zoals supermarkten, slijterijen en sportkantines alcoholhoudende dranken te kopen. Naar het schijnt waren de pogingen van de jongeren in de meeste gevallen succesvol.

Supermarkten kwamen ook zorgwekkend slecht uit de bus. In slechts dertig procent van de gevallen werd de Drank- en Horecawet nageleefd. Zelfs wanneer wel naar een identiteitsbewijs werd gevraagd, slaagde de aankoop in de helft van de gevallen alsnog.

De zorgelijke situatie omtrent de naleving van de Drank- en Horecawet leidde ertoe dat het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport het Centraal bureau Levensmiddelen en de Koninklijke Horeca Nederland aanspoorde zich snel te verbeteren. Minister Schippers deed vervolgens ook een duit in het zakje met een eventuele vervolgactie aansluitend op de inspanningen van het CBL en de KHN.

© Nationale Horecagids