Eerste editie Fine Food Professional bijzonder succesvol

Door Redactie Nationale Horecagids
8 min

AMSTERDAM - Het onverwacht mooie nazomerweer weerhield ruim 500 horecaprofessionals er niet van maandag 3 oktober een bezoek te brengen aan de eerste editie van Fine Food Professional, een nieuw evenement van The Wine & Food Association.

Fine Food Professional dient als fine food-tegenhanger van de Wine Professional, die van 9 t/m 11 januari 2012 haar 10e editie zal beleven.

Gezien het grote aantal gerenommeerde chefs, sommeliers, restaurateurs, maîtres en andere beslissingsbevoegden uit de betere horeca uit heel Nederland die Fine Food Professional bezochten, voorzag het evenement duidelijk in een behoefte.

Het percentage jonge professionals was opvallend hoog: een bewijs dat het nieuwe evenement beschouwd wordt als een bron van inspiratie en innovatie. Tevreden gezichten alom dus, van de bezoekers, de (internationale) exposanten en participanten, en de organisatie. Dat deze beurs een vervolg gaat krijgen staat dan ook buiten kijf.

Grote trekpleister van de vakbeurs in het NH Barbizon Palace in Amsterdam was ongetwijfeld de showcase van jonge genomineerden voor de GaultMillau Awards Belofte van het Jaar, Talentvol Sommelier en Talentvol Gastvrouw/Gastheer. Op een podium in het midden van de St. Olofskapel lieten veertien jonge talenten zich ten overstaan van drie vakjury's en een massaal toegestroomd publiek van collega-professionals van hun beste kant zien.

Op het als ontvangstkamer ingerichte balkon van de St. Olofskapel heerste een gezonde spanning en een grote mate van collegialiteit onder de genomineerden, alvorens zij de rode loper betraden op weg naar de vakjury. De beoordeling van hun prestaties weegt voor 30% mee bij de toekenning van de GaultMillau Awards, maandagavond 31 oktober tijdens de presentatie van de nieuwe GaultMillau gids 2012 in het Circustheater in Scheveningen. 

Zoals bij Wine Professional, de jaarlijkse vakbeurs in de Amsterdam RAI, het accent ligt op wijn, zo speelde op Fine Food Professional fine food de hoofdrol. De dertien druk bezochte masterclasses en presentaties maakten het direct duidelijk: sessies met patisserie, Oosterscheldekreeft, kazen, oesters, mosselen, brood, kaviaar, tomaat en Wagyu beef, waarbij wijn voornamelijk een begeleidende of ondersteunende rol speelde. Ook circa 70% van de exposanten was importeur of producent van fine food-producten. 

Het betekende overigens niet dat het wijnaspect minder serieuze aandacht kreeg. Integendeel: voor diverse masterclasses waren met zorg selecties samengesteld van fraaie champagnes en gastronomisch interessante stille wijnen, onder meer uit Rueda, Chili en South Australia. Speciale gasten uit deze en andere gebieden gaven Fine Food Professional direct al bij de eerste editie een internationaal tintje. 

De Prix du Sommelier, traditioneel een item van het Proefschrift Wijnconcours dat een dag eerder in het NH Barbizon Palace werd gehouden, kreeg op drie oktober voor het eerst de vorm van een blindproeverij. In deze vernieuwde opzet beoordeelde een jury van topsommeliers onder leiding van Noël Vanwittenbergh en Michael Daals blind selecties van witte en rode concourswijnen met een maximale flesprijs van vijftien euro.

© Nationale Horecagids

Via Nieuwsbank