Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Eerste editie Fine Food Professional bijzonder succesvol

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 8 min
location_on [xx]km

AMSTERDAM - Het onverwacht mooie nazomerweer weerhield ruim 500 horecaprofessionals er niet van maandag 3 oktober een bezoek te brengen aan de eerste editie van Fine Food Professional, een nieuw evenement van The Wine & Food Association.

Fine Food Professional dient als fine food-tegenhanger van de Wine Professional, die van 9 t/m 11 januari 2012 haar 10e editie zal beleven.

Gezien het grote aantal gerenommeerde chefs, sommeliers, restaurateurs, maîtres en andere beslissingsbevoegden uit de betere horeca uit heel Nederland die Fine Food Professional bezochten, voorzag het evenement duidelijk in een behoefte.

Het percentage jonge professionals was opvallend hoog: een bewijs dat het nieuwe evenement beschouwd wordt als een bron van inspiratie en innovatie. Tevreden gezichten alom dus, van de bezoekers, de (internationale) exposanten en participanten, en de organisatie. Dat deze beurs een vervolg gaat krijgen staat dan ook buiten kijf.

Grote trekpleister van de vakbeurs in het NH Barbizon Palace in Amsterdam was ongetwijfeld de showcase van jonge genomineerden voor de GaultMillau Awards Belofte van het Jaar, Talentvol Sommelier en Talentvol Gastvrouw/Gastheer. Op een podium in het midden van de St. Olofskapel lieten veertien jonge talenten zich ten overstaan van drie vakjury's en een massaal toegestroomd publiek van collega-professionals van hun beste kant zien.

Op het als ontvangstkamer ingerichte balkon van de St. Olofskapel heerste een gezonde spanning en een grote mate van collegialiteit onder de genomineerden, alvorens zij de rode loper betraden op weg naar de vakjury. De beoordeling van hun prestaties weegt voor 30% mee bij de toekenning van de GaultMillau Awards, maandagavond 31 oktober tijdens de presentatie van de nieuwe GaultMillau gids 2012 in het Circustheater in Scheveningen. 

Zoals bij Wine Professional, de jaarlijkse vakbeurs in de Amsterdam RAI, het accent ligt op wijn, zo speelde op Fine Food Professional fine food de hoofdrol. De dertien druk bezochte masterclasses en presentaties maakten het direct duidelijk: sessies met patisserie, Oosterscheldekreeft, kazen, oesters, mosselen, brood, kaviaar, tomaat en Wagyu beef, waarbij wijn voornamelijk een begeleidende of ondersteunende rol speelde. Ook circa 70% van de exposanten was importeur of producent van fine food-producten. 

Het betekende overigens niet dat het wijnaspect minder serieuze aandacht kreeg. Integendeel: voor diverse masterclasses waren met zorg selecties samengesteld van fraaie champagnes en gastronomisch interessante stille wijnen, onder meer uit Rueda, Chili en South Australia. Speciale gasten uit deze en andere gebieden gaven Fine Food Professional direct al bij de eerste editie een internationaal tintje. 

De Prix du Sommelier, traditioneel een item van het Proefschrift Wijnconcours dat een dag eerder in het NH Barbizon Palace werd gehouden, kreeg op drie oktober voor het eerst de vorm van een blindproeverij. In deze vernieuwde opzet beoordeelde een jury van topsommeliers onder leiding van Noël Vanwittenbergh en Michael Daals blind selecties van witte en rode concourswijnen met een maximale flesprijs van vijftien euro.

© Nationale Horecagids

Via Nieuwsbank

29 mei '24 (13:18)

Horecabazen weer geïnteresseerd in uitzendlicenties EK

Horecaondernemers treffen weer volop voorbereidingen om voetbalwedstrijden van het EK voetbal in Duitsland uit te zenden in hun cafés en kroegen. Dat merkt brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Ook Videma, de organisatie die de licenties aan onder meer horeca en evenementenorganisatoren verstrekt, ziet meer aanvragen binnenkomen.

20 juni '23 (13:58)

Italian Fine Dining restaurant Aroma in Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’

Maandagavond is het Italiaanse fine dining restaurant Aroma uit Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’. Tien restaurants waren genomineerd door publiek en jury voor deze jaarlijkse onderscheiding. De publieksprijs ging naar Vicio Il Mastro Pastaio uit Amsterdam. Het Italiaans Restaurant van het Jaar is voor de elfde keer georganiseerd door Italië Magazine van Credits Media. 

20 juni '23 (13:39)

Niet vijf, maar zes chefs gaan door naar Nederlandse finale Bocuse d’Or

Maandag 19 juni was de Cookoff voor een plek in de Nederlandse finale van de Bocuse d’Or. Elf chefs kookten nek aan nek in de Kookfabriek in Rotterdam. Door het grote aantal aanmeldingen is besloten om een voorronde te organiseren. De kwaliteit was erg hoog en na een zinderende strijd hebben uiteindelijk zes chefs zich weten te plaatsen voor de Nederlandse finale die zal plaatsvinden op de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam op maandag 18 september, meldt Bocuse d’Or.

16 juni '23 (11:00)

Noord-Hollandse horeca en winkeliers steeds vaker te maken met geweld

Het aantal winkeldiefstallen in Noord-Holland is in de eerste maanden van 2023 met 60 procent toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van de politie. Ook kampen veel winkeliers en horecagelegenheden vaker met geweld, intimidatie en agressie tegen personeel. Op 21 juni is dit dan ook het gespreksonderwerp tijdens de online talkshow ‘De Ondernemer Draait Door’ van Platform Veilig Ondernemen Noord-Holland. Dat meldt Haarlem Updates.

16 juni '23 (10:26)

Tijdens Cookoff Bocuse d’Or strijden dertien chefs om finaleplek

Aankomende maandag is de Cookoff voor de Bocuse d’Or Nederland. Dan gaan in totaal dertien chef-koks tegen elkaar strijden voor een plek in de Nederlandse finale, die op 18 september tijdens Gastvrij Rotterdam plaatsvindt. Vijf chefs kunnen zich plaatsen voor de finale. Dat meldt Bocuse d’Or Nederland.

16 juni '23 ( 9:42)

Voedselattractie World Food Experience dient aangepast plan in

De stichting World Food Experience heeft een nieuw plan ingediend nadat de vorige versie eind vorig jaar van tafel werd geveegd door de Raad van State. Met dit plan verwacht de organisatie wel groen licht te krijgen van de gemeente Ede en provincie Gelderland. Zo staat in de nieuwe bouwplannen dat er geen nieuwbouw komt. Dat meldt World Food Experience.

14 juni '23 (13:49)

Gemeente zet rem op horeca Boothuys Valkenswaard

Buitensportbedrijf Rofra moet de horeca-activiteiten in ‘t Boothuys beperken. Dat heeft de gemeente Valkenswaard bepaald. Rofra is het daar niet mee eens en stapt met de zaak naar de rechter, meldt Eindhovens Dagblad.

13 juni '23 ( 9:56)

Nederland Schoon start bewustmakingscampagne wegwerpplastics

Per 1 juli start de nieuwe wetgeving wegwerpplastics. Nederland moet daar bewust van worden. Daarom start de campagne ‘Supporter van Schoon’. Deze campagne is een initiatief van Nederland Schoon. Zij werken samen met procenten en importeurs van verpakkingen. Op 21 juni wordt de campagne gestart in Den Haag samen met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in aanwezigheid van staatssecretaris Vivianne Heijnen. Dat meldt Foodclicks.

13 juni '23 ( 9:29)

Twan Hakvoort tweede SVH Meesterondernemer in Nederland

Afgelopen vrijdag is Twan Hakvoort, eigenaar van hotel, restaurant grandcafé ’t Voorhuys in Emmeloord, geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Meesterhorecaondernemer. Twan Hakvoort is daarmee de tweede horecaondernemer in Nederland die deze titel heeft gehaald. Hij is ook de 300e SVH Meester van Nederland. De titel is de hoogste graad van vakbekwaamheid op het gebied van ondernemen in de horeca, meldt SVH.

12 juni '23 (13:07)

Braderie Geldrop is klaar met ‘gezeur’ van winkeliers en horeca en kapt ermee

Al bijna vijftig jaar is het een traditie in Geldrop. Op de laatste zondag van mei wordt jaarlijks de Mei’se Mert gehouden. Dit is een evenement dat jaarlijks tussen de 20.000 en 30.000 bezoekers trekt. Door ‘zeurende’ horecaondernemers en winkeliers was het echter de laatste editie van de braderie, meldt Omroep Brabant.