Parade en spektakel tijdens opening Week van de Smaak
GRONINGEN - Op zaterdag 1 oktober ging in Groningen de vijfde editie van de landelijke Week van de Smaak van start. De aftrap ging gepaard met veel spektakel en het bekendmaken van de winnaars van de verkiezing Held van de Smaak 2011.
Opening
Rond 14.00 uur trok een bonte parade van musici, smaakhelden en genodigden van het station van Groningen naar de Vismarkt. Daar aangekomen onthoofdden Gedeputeerde Wiebe van der Ploeg en wethouder Ton Schroor samen met boer Jacob een fles champagne met een sabel. Bezoekers konden de hele middag proeven van ter plekke bereide culinaire hoogstandjes van de Groningse sterrenkok Dick Soek en collega topkok Eric van Veluwen.
Verkiezing Held van de Smaak 2011
De verkiezing Held van de Smaak stond dit jaar in het teken van ambachtelijke boerenzuivel en kaas. De winnaars zijn Magdalène en Nico Captein uit het Zuid-Hollandse Zoeterwoude, producenten van de traditionele Boeren Goudse Oplegkaas. Magdalène en Nico Captein zijn de derde generatie kaasmakers op hun bedrijf.
Zij hebben ervoor gekozen om vast te houden aan ambachtelijke tradities en het maken van de Boeren Goudse Oplegkaas, die vaak wel zes jaar lang rijpt. De publieksprijs werd in de wacht gesleept door Karin Wanders van De Saanenhof uit Heeze (Noord-Brabant). Op De Saanenhof wordt al 30 jaar Heezer geitenkaas gemaakt. Bijzondere kaas die ook aftrek vindt bij toprestaurants in de regio.
De Week van de Smaak
De Week van de Smaak duurt tot en met 9 oktober. De week is gevuld met honderden activiteiten verspreid door Nederland rond seizoens- en streekgebonden, liefst ambachtelijk bereid eten. Een overzicht van wat er allemaal te doen en proeven is staat op www.weekvandesmaak.nl (landelijk) of www.hoofdstadvandesmaak.nl (in Groningen).
© Nationale Recreatiegids