Sterrenchef over kweekburgers: ‘Beste burger die je ooit gaat proeven’
Tijdens de opening van de nieuwe productielocatie in Maastricht bakte Van Wolde de kweekburgers. In eerste instantie geeft de chef toe dat hij sceptisch was tegenover deze burgers. Tot hij ze proefde. “Ik heb de hele nacht niet geslapen. De rundvleessmaak hing na een uur nog in m’n mond”, vertelt hij aan het AD.
Honderden miljoenen burgers
Bestuursvoorzitter van Mosa Meat, Maarten Bosch, wil consumenten een manier bieden om toch vlees te kunnen eten zonder dat dit een grote impact op het milieu heeft. De burgers worden gekweekt op basis van rundercellen. Het vlees groeit buiten de dieren om, dus hoeven er straks niet miljoenen dieren worden geslacht voor hun vlees.
De nieuwe productielocatie van Mosa Meat is 2.760 vierkante meter. Daarnaast liggen de plannen voor een vijfde productievestiging al klaar. Uiteindelijk moeten er miljoenen burgers per jaar geproduceerd worden. Dat klinkt veel, maar bedenk dat we in Nederland alleen al meer dan 400 miljoen burgers verorberen op jaarbasis.
Kweekburgers
Hoe wordt zo’n burger dan precies gemaakt? Mosa Meat maakt burgers die voor twee derde bestaan uit spier- en vetcellen uit het laboratorium. De cellen worden vermeerderd uit de cellen van de glanzend bruine Limousin-koeien Rosa, Mona en Maya. De overige delen van de burgers bestaan uit soja-bestanddelen.
Van Wolde noemt de kweekburgers ‘historisch’ en stelt dat er straks geen dierenleed meer nodig is voor een lekker stukje vlees. “En we hoeven geen hopen mest meer te produceren. Het is gezond, en het mooiste van alles: het komt gewoon uit Maastricht.”
Door: Nationale Horecagids