Horecabaas wil dat supermarktbier verboden wordt tijdens Vierdaagse
De ondernemer laat zich niet ongehoord. Hij maakt een uithaal naar burgemeester Ahmed Marcouch. Hij stelt dat het ‘een kleine afstand is tussen de steden, maar een groot verschil in visie, begrip en beleid’. Hij zegt op sociale media dat hij blij is met de Rijnstad, maar niet met Nijmegen.
Verbod Arnhem
In de buurstad is het al jaren verboden om tijdens Koningsdag en -nacht alcohol te verkopen in supermarkten en cafetaria’s. Daarnaast staan er op sommige plekken poorten waar bezoekers worden gecontroleerd. Dat leidt er toe dat zij hun versnaperingen kopen bij de bar, tot blijdschap van de lokale ondernemers.
In Nijmegen leidt het zelf meegebrachte bier juist tot gemopper, maar dan tijdens de Vierdaagsefeesten. De horecaondernemers waren het spuugzat dat massa’s bezoekers naar supermarkten gingen om daar zo goedkoop en veel mogelijk bier in te slaan. De uitbaters moeten flink betalen voor een week feesten en zagen aan hun omzet dat de supermarkten wel degelijk invloed hadden. Daarom wilden zij de handel verbieden.
Oubaha zegt dat de Vierdaagsefeesten zo ‘kapotgemaakt worden’. Hij stelt dat het afval vorig jaar voor bijna een derde bestond uit blikjes en drankflessen. De ondernemer vraagt zich af waarom het in Arnhem wél kan tijdens Koningsdag en niet tijdens de Vierdaagse in Nijmegen. “Al komt zo’n verbod er alleen na 18.00 uur. Of op de donderdag en de vrijdag van de Vierdaagse”, stelt de horeca-uitbater.
Drank vanuit huis
Ondanks de oproep van de gemeenteraadspartijen VVD en GewoonNijmegen komt het verbod er niet. Dat is volgens de gemeente juridisch lastig te regelen, zeker door de Alcoholwet.
Om beperkingen in te kunnen stellen moet er volgens de woordvoerder van de burgemeester een aanleiding zijn vanuit de volksgezondheid of openbare orde. Niet om een horecaondernemer te ondersteunen.
Daarnaast wegen de economische redenen zwaar voor de gemeente. En ook al zou het verbod er komen, dan houdt niets de mensen tegen om drank mee te nemen vanuit huis of een supermarkt buiten de stad.
Rustig evenement
Henny Sackers, voormalig hoogleraar Strafrecht aan de Radboud Universiteit, stelt dat het niet zomaar mogelijk is om de verkoop in de supermarkt aan banden te leggen. Dit kan volgens hem alleen als eigen drank meebrengen de openbare orde verstoort. “De Vierdaagsefeesten tonen zo’n beetje het omgekeerde aan. Die verlopen doorgaans zonder enige echte incidenten of ordeverstoringen.”
APV in Arnhem
Maar hoe kregen ze het in Arnhem dan wel voor elkaar om drank te weren? Dit is al beslist in 2002, toen een regel werd aangenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Daarin staat dat de Rijnstad op verzoek van de gemeenteraad een dergelijk verbod kan invoeren. De APV is een lijst van lokale regels op het gebied van veiligheid.
Sackers zegt dat het in principe ook mogelijk is voor Nijmegen om dit mee te nemen in de APV. Hij stelt dat het dan goed onderbouwd moet worden en dat een meerderheid van de gemeenteraad moet instemmen hiermee.
Toegangspoorten
Wat in theorie wel kan, zoals in Arnhem ook gebeurt, is het plaatsen van toegangspoorten en het fouilleren van de bezoekers. Of dat nut heeft en of daar voldoende personeel voor te vinden is, betwijfelt Sackers.
De gemeente vindt dat ook niet passend. Die vinden het belangrijk dat het evenement een gastvrije uitstraling heeft. Daar horen volgens de woordvoerder van de burgemeester geen toegangspoorten of fouilleringen bij. De woordvoerder stelt dat de horeca wel kan communiceren om drank te kopen aan de bar.
Door: Nationale Horecagids