Finalisten Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs bekend
De voorzitter van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs, Patrick van Zuiden, is in zijn nopjes met het hoge aantal inschrijvingen. Hij zegt enorm blij te zijn dat in deze tijden van personeelstekort er toch zo veel aanmeldingen zijn geweest. “Het toont aan dat de jongere generatie ambitieus is en zich graag wil meten met andere collega’s uit het mooie gastvrijheidsvak”, aldus Van Zuiden.
Wijn-spijstest
Het eerste onderdeel van de wedstrijd was op 12 april, toen de theorieproef werd gehouden en de kandidaten een wijn-spijstest moesten afleggen. Tijdens die test werd niet alleen hun kennis over gastheerschap op de proef gesteld, ook kwamen vragen over warenkennis keuken en dranken als koffie, cocktails, bier, wijn en cognac aan de orde. Andere onderwerpen waren de harmonie tussen drank en gerecht, fouten in wijnen en communicatie. Een kleine wijn-spijsproef met twee gerechten en drie wijnen besloot het theoriegedeelte.
Masterclass en workshop
In de middag konden de kandidaten kennis opdoen over Hennessy Cognac tijdens een masterclass. De intensieve dag werd afgesloten met een workshop cocktails maken met Hennessy Cognac. Zo konden de kandidaten zich alvast voorbereiden op de praktijkronde die onderdeel is van de finale en waarin zij zelf een cocktail met Hennessy Cognac moeten samenstellen, bereiden en serveren.
De deelnemers werden beoordeeld door juryvoorzitter Edwin Raben en SVH Meestergastheer Eduard van der Toolen, tevens Hospitality Manager en docent aan de ROC Mondriaan. Astrid Schreuders verzorgde de kandidatenbegeleiding. De wedstrijdarena was traditiegetrouw ROC Mondriaan in Den Haag, locatie Koningin Marialaan.
Record aantal aanmeldingen
Ook juryvoorzitter Edwin Raben is blij dat er zoveel aanmeldingen waren. “Dit jaar waren er maar liefst vijf kandidaten die al eens eerder meededen. Vier daarvan hadden zulke goede cijfers dat ze door zijn naar de finale. Het loont dus om nog eens mee te doen als je je wilt revancheren of als je je inmiddels verder hebt ontwikkeld”, zegt Raben.
Praktijkdag en bekendmaking
De komende maanden gaan de finalisten bezocht worden door de juryleden. Die gaan kijken in het restaurant waar zij werken en waar zij tijdens een maaltijd worden beoordeeld in de rol van hoofdgastvrouw of -heer.
Op 25 september 2023 is het afsluitende wedstrijdonderdeel, waarin onder meer de praktische vaardigheden worden getoetst aan de hand van diverse proeven. De bekendmaking van de winnaar vindt plaats op 30 oktober tijdens de lancering van Lekker500 editie 2024.
Finalisten
De finalisten die hebben gewonnen tijdens de theorieproef zijn:
1. Demi Bakker C'est La Vie/The Meatclub Den Helder
2. Dennis Vinck Château Neercanne Maastricht
3. Jeroen Meijer De Kromme Dissel Heelsum
4. Laura Hilhorst Broederenklooster Zutphen
5. Marèl Disselhorst YANO Rotterdam
6. Rens Morshuis Aan de Poel Amstelveen
7. Wouter Barneveld Merlet Schoorl
Daarnaast zijn er nog drie wildcardhouders. Dit zijn:
8. Loeka Pietrowitsch Basiliek Harderwijk JRE-Jeunes Restaurateurs
9. Ricardo Kreutz Da Vinci Maasbracht Alliance Gastronomique
10. Simone Metsemakers De Lindehof Nuenen Les Patrons Cuisiniers
Door: Nationale Horecagids