Culinair festival Proef Amersfoort afgelast wegens tekort horecapersoneel
Timo Braeken, de organisator van Proef Amersfoort, zegt dat de gevolgen van de coronapandemie ‘nu echt voelbaar’ worden. Hij hoort dan ook van veel restaurateurs hetzelfde verhaal. Tijdens corona was er geen werk in de horeca en gingen werknemers elders op zoek naar een baan. Daarom is bij veel restaurants de bezetting nog niet op orde. Dat is moeilijk. En waar haal je dan al helemaal extra personeel vandaan voor een vijfdaags Proef-evenement?
Financiën koken over
Timo: “We hebben geprobeerd hierin een helpende hand toe te steken met een horeca-uitzendbureau. Maar zodra je deze oplossing uitserveert, komen gelijk alle andere bittere nasmaken van corona op tafel, zoals de terugbetaling van steun. Door de gevulde tafels lijkt het allemaal goed te gaan, maar achter de schermen is het alle hens aan dek om voorheffingen en opgezoute kosten boven water te halen.”
Andere voorwaarden
Hoewel het horecapersoneel mondjesmaat terugkeert naar de sector, is dat wel tegen andere arbeidsvoorwaarden, zoals minder uren. Proef vraagt net het tegenovergestelde. De bezetting is er gewoon niet. De bravoure is even weg. Eerst zelf weer vet op de botten, zo redeneren de deelnemers.
Het hoge woord is eruit en de extra tijd die vrijkomt wordt gebruikt om de formule van het evenement te vernieuwen. Ook wordt er nu gekeken wat er voor de restauranteigenaren gedaan kan worden om zich volgend jaar makkelijker aan te sluiten. Timo: “Natuurlijk ben ik echt niet blij nu, maar de eerste ideeën voor volgend jaar liggen al op tafel. Proef hoort bij Amersfoort en we gaan er alles aan doen om in 2024 een smaakvolle start te maken met de volgende 25 edities.”
Door: Nationale Horecagids