Gemeente Tilburg legt ‘mobiele horeca’ aan banden vanwege overlast
Burgemeester Paul Depla van de gemeente Tilburg stelt dat deze vorm van horeca geregeld tot overlast leidt. Een mogelijke oorzaak is dat hier minder strenge eisen aan worden gesteld in tegenstelling tot ‘gewone’ horeca. Daarom wil de burgemeester de Drank- en Horecaverordening van Breda aanpassen.
Met de aanpassingen kan de mobiele horeca gewoon doorgaan met hun werkzaamheden, maar moet er wel een leidinggevende aanwezig zijn die beschikt over een diploma voor leidinggevende in de horeca. Daarnaast zorgen de aanpassingen ervoor dat de gemeente de horeca zelf kan handhaven. Op dit moment doet de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit dat.
Depla geeft tijdens het overleg aan dat hij ook in gesprek is gegaan met de Koninklijke Horeca Nederland. Die stelt dat ondernemers blij zijn met de aanpassingen, omdat alle horeca dan op gelijk speelveld speelt.
‘Barbecueboot’
Er ontstonden vragen over de rondvaartboten. Bij sommige fracties was het onduidelijk of het ook nodig is bij rondvaarten om een leidinggevende aanwezig te hebben. Volgens Depla is dat het geval als het bijvoorbeeld gaat om een ‘barbecueboot’. Hij stelt dat iedere boot een horecavoorziening is, maar dat niet elke verhuurd bootje zo wordt aangepakt. Hij geeft aan dat iedereen die een boot huurt in zijn of haar recht staat om eigen consumpties mee te nemen.
Partybussen
Depla ziet niet de grootste problemen in de rondvaartboten. De partybussen zijn volgens hem problematischer: “De meeste druk zit op de partybussen. Daar wordt nu een stokje voor gestoken.”
De burgemeester laat ook weten dat er geen gevolgen zijn voor de handhaving en dat boa’s het niet drukker gaan krijgen.
Door: Nationale Horecagids