Restaurant Maeve uit Utrecht wint Bronzen Koksmes
De wedstrijd werd gespeeld door de zes genomineerde teams tijdens de tweede dag op de Horecava. De deelnemers mochten een onvoorbereide amuse meenemen en hun taak was om een driegangendiner te maken voor de jury. Daarvoor ontvingen de (leerling)chefs een Black Box met ingrediënten die terug moesten komen in het diner. In de doos vonden de deelnemers forel, rivierkreeftjes, mosselen, zwezerik en longhaas van kalf.
Creatief en origineel
De jury bestond dit jaar uit Marleen Brouwer van restaurant Noor*, Jeroen Robbeberg van GM famous flavours en Rogér Rassin, executive chef bij Van der Valk Sassenheim. Zij spraken lovend over alle deelnemers en noemden de gerechten creatief en origineel. De jury vond dat het er uitstekend op smaak is gekookt door de leermeesters en leerlingen.
Brouwer vindt het mooi om te zien dat de jeugd ook graag meedoet aan de wedstrijd. Daarover zegt ze dat ze ‘weer veel innovatieve dingen’ heeft gezien en dat dit perspectief biedt voor het vak.
De andere twee juryleden waren tot concessie gekomen dat het proeven van gerechten van enorm belang is als een chef zijn gerechten naar een hoger niveau wil tillen. “Het is enorm belangrijk om op smaak te blijven koken, durf de juiste smaakmakers te gebruiken!”
Bronzen Koksmes
De winnnaars van het Nederlands Kampioenschap Leermeester – Leerling ontvangen het Bronzen Koksmes en een cheque van 750 euro, die beschikbaar is gesteld door het Gastronomisch Gilde. Daarnaast ontvangen de leerling en meester een Big Green Egg Masterclass cadeau ter waarde van 500 euro en een messenset van Wusthof. Alle deelnemers mochten de kleding die zij aanhadden tijdens de wedstrijd mee naar huis nemen.
Door: Nationale Horecagids