Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Na gedoe rondom vergunning moet Winterfestijn-ijsbaan het zonder horeca doen

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Na gedoe rondom vergunning moet Winterfestijn-ijsbaan het zonder horeca doen
Terwijl de opbouw van de ijsbaan in volle gang is gezet, heeft de organisatie van het 15 Nettorama Gorcums Winterfestijn te maken met een flinke tegenslag. Vanwege ‘gedoe’ rond de vergunning heeft de horeca-exploitant zich teruggetrokken. Daarom is er nu dus geen horeca aanwezig op de ijsbaan. Het is voor de bezoekers wel mogelijk om een hapje en een drankje te halen bij de horeca om de ijsbaan heen. Die mogen ook meegenomen worden naar de ijsbaan. Dit meldt De Stad Gorinchem.

Volgens de gemeente Gorinchem heeft het Winterfestijn een evenementvergunning die loopt van 16 december tot en met 8 januari. Ook zijn er twee Artikel-35 ontheffingen aangevraagd, die het mogelijk maken om alcohol te schenken in een tijdelijke bar. Maar de gemeente geeft aan dat het niet mogelijk is om twee van deze vergunningen te verlenen voor één evenement. Daarnaast kan de ontheffing niet voor meer dan 12 dagen gelden.

De organisatie van het Winterfestijn heeft hierna gevraagd of de gemeente een oplossing heeft. Ook zijn er in 2019 wél twee vergunningen verleend. Maar de gemeente geeft nul op rekest.

De organisatoren voelen zich gedupeerd door de gang van zaken, zeker omdat dit vlak voor de opening van het Winterfestijn gebeurd. “We hebben na veertien Winterfestijn-edities geen horeca op de ijsbaan en dat is vervelend, met name voor de bezoekers. Een alternatief lijkt er ook niet te zijn”, zegt een woordvoerder van het Winterfestijn.

Reactie gemeente

De gemeente laat via een woordvoerder weten dat op basis van landelijke wetgeving het alleen is toegestaan om een Artikel-35 ontheffing te verlenen voor een gelegenheid van zeer tijdelijke aard zoals een evenement en uitsluitend voor een aaneengesloten periode van ten hoogste twaalf dagen. “Uit vast jurisprudentie blijkt dat hierop geen uitzonderingen mogelijk zijn en het niet mogelijk is om lokaal af te wijken van de landelijke wetgeving. Het is ook niet mogelijk om meerdere ontheffingen te ontlenen om zodoende de in de wet gestelde 12 aaneengesloten dagen te verruimen”, stelt de gemeente Gorinchem. Het blijft echter wel mogelijk voor de organisatie om non-alcoholische dranken te schenken.

Door: Nationale Horecagids

29 mei '24 (13:18)

Horecabazen weer geïnteresseerd in uitzendlicenties EK

Horecaondernemers treffen weer volop voorbereidingen om voetbalwedstrijden van het EK voetbal in Duitsland uit te zenden in hun cafés en kroegen. Dat merkt brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Ook Videma, de organisatie die de licenties aan onder meer horeca en evenementenorganisatoren verstrekt, ziet meer aanvragen binnenkomen.

20 juni '23 (13:58)

Italian Fine Dining restaurant Aroma in Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’

Maandagavond is het Italiaanse fine dining restaurant Aroma uit Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’. Tien restaurants waren genomineerd door publiek en jury voor deze jaarlijkse onderscheiding. De publieksprijs ging naar Vicio Il Mastro Pastaio uit Amsterdam. Het Italiaans Restaurant van het Jaar is voor de elfde keer georganiseerd door Italië Magazine van Credits Media. 

20 juni '23 (13:39)

Niet vijf, maar zes chefs gaan door naar Nederlandse finale Bocuse d’Or

Maandag 19 juni was de Cookoff voor een plek in de Nederlandse finale van de Bocuse d’Or. Elf chefs kookten nek aan nek in de Kookfabriek in Rotterdam. Door het grote aantal aanmeldingen is besloten om een voorronde te organiseren. De kwaliteit was erg hoog en na een zinderende strijd hebben uiteindelijk zes chefs zich weten te plaatsen voor de Nederlandse finale die zal plaatsvinden op de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam op maandag 18 september, meldt Bocuse d’Or.

16 juni '23 (11:00)

Noord-Hollandse horeca en winkeliers steeds vaker te maken met geweld

Het aantal winkeldiefstallen in Noord-Holland is in de eerste maanden van 2023 met 60 procent toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van de politie. Ook kampen veel winkeliers en horecagelegenheden vaker met geweld, intimidatie en agressie tegen personeel. Op 21 juni is dit dan ook het gespreksonderwerp tijdens de online talkshow ‘De Ondernemer Draait Door’ van Platform Veilig Ondernemen Noord-Holland. Dat meldt Haarlem Updates.

16 juni '23 (10:26)

Tijdens Cookoff Bocuse d’Or strijden dertien chefs om finaleplek

Aankomende maandag is de Cookoff voor de Bocuse d’Or Nederland. Dan gaan in totaal dertien chef-koks tegen elkaar strijden voor een plek in de Nederlandse finale, die op 18 september tijdens Gastvrij Rotterdam plaatsvindt. Vijf chefs kunnen zich plaatsen voor de finale. Dat meldt Bocuse d’Or Nederland.

16 juni '23 ( 9:42)

Voedselattractie World Food Experience dient aangepast plan in

De stichting World Food Experience heeft een nieuw plan ingediend nadat de vorige versie eind vorig jaar van tafel werd geveegd door de Raad van State. Met dit plan verwacht de organisatie wel groen licht te krijgen van de gemeente Ede en provincie Gelderland. Zo staat in de nieuwe bouwplannen dat er geen nieuwbouw komt. Dat meldt World Food Experience.

14 juni '23 (13:49)

Gemeente zet rem op horeca Boothuys Valkenswaard

Buitensportbedrijf Rofra moet de horeca-activiteiten in ‘t Boothuys beperken. Dat heeft de gemeente Valkenswaard bepaald. Rofra is het daar niet mee eens en stapt met de zaak naar de rechter, meldt Eindhovens Dagblad.

13 juni '23 ( 9:56)

Nederland Schoon start bewustmakingscampagne wegwerpplastics

Per 1 juli start de nieuwe wetgeving wegwerpplastics. Nederland moet daar bewust van worden. Daarom start de campagne ‘Supporter van Schoon’. Deze campagne is een initiatief van Nederland Schoon. Zij werken samen met procenten en importeurs van verpakkingen. Op 21 juni wordt de campagne gestart in Den Haag samen met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in aanwezigheid van staatssecretaris Vivianne Heijnen. Dat meldt Foodclicks.

13 juni '23 ( 9:29)

Twan Hakvoort tweede SVH Meesterondernemer in Nederland

Afgelopen vrijdag is Twan Hakvoort, eigenaar van hotel, restaurant grandcafé ’t Voorhuys in Emmeloord, geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Meesterhorecaondernemer. Twan Hakvoort is daarmee de tweede horecaondernemer in Nederland die deze titel heeft gehaald. Hij is ook de 300e SVH Meester van Nederland. De titel is de hoogste graad van vakbekwaamheid op het gebied van ondernemen in de horeca, meldt SVH.

12 juni '23 (13:07)

Braderie Geldrop is klaar met ‘gezeur’ van winkeliers en horeca en kapt ermee

Al bijna vijftig jaar is het een traditie in Geldrop. Op de laatste zondag van mei wordt jaarlijks de Mei’se Mert gehouden. Dit is een evenement dat jaarlijks tussen de 20.000 en 30.000 bezoekers trekt. Door ‘zeurende’ horecaondernemers en winkeliers was het echter de laatste editie van de braderie, meldt Omroep Brabant.