Koningsnacht en -dag dit jaar geen lucratief feest voor horeca
De afgelopen weken haalt het onderwerp personeelstekort in de horeca telkens het nieuws. Horecaeigenaren zijn wanhopig om arbeidskrachten te vinden en doen er alles aan om een creatieve oplossing te vinden. Zo laat restaurant Meydani in Nijkerk toekomstige medewerkers zelf hun uren en salaris bepalen. Andere ondernemers plaatsen videovacatures.
Werken op feestdagen
Jemain van Cromvoirt, eigenaresse van Eetcafé City in Waalwijk, geeft aan dat het extra moeilijk is om personeel te vinden voor feestdagen zoals Koningsdag. In de horeca werken betekent dat je vaak moet werken op het moment dat anderen vrij zijn. Doordat de afgelopen twee jaar amper gefeest kon worden, staan velen te popelen om weer het glas te mogen heffen. Veel medewerkers willen daarom niet tijdens Koningsdag aan de bak.
Creativiteit
Toch zijn er ook horecaondernemers die wel alle diensten makkelijk invullen. Zo ook bij Eetcafé De Tijd in Oisterwijk. Volgens eigenaresse Mirjan Theuns komt dit doordat zij altijd bezig zijn met hun personeel. Een voorbeeld is dat zij feedback gesprekken voeren waarin gekeken wordt naar de talenten van een medewerker en de doorgroeimogelijkheden binnen het bedrijf. Dit hoeft niet altijd horeca gerelateerd te zijn, vindt Theuns. Zij hebben ook creatief personeel in dienst die vier keer per jaar een tijdschrift maken, waardoor het werk leuk blijft voor hen.
Door: Nationale Horecagids / Eline Boer