Het voelt 'vertrouwd' om weer samen in theater te staan, aldus De Munnik

Door Redactie Nationale Horecagids
3 min
Het is "weer vertrouwd" om met Kees Prins en JP den Tex in het theater te staan, vertelt Paul de Munnik aan het ANP. Het trio deed al in 2007 een gezamenlijke theatertour, Op Weg Naar Huis, en kwam sindsdien op gezette tijden bij elkaar, om na te denken over een nieuwe voorstelling. Dat resulteert nu in het theaterconcert De Vertalingen, waarin de zangers twintig "iconische" nummers uit de jaren zestig en zeventig in een Nederlands jasje laten horen. Het trio trekt vanaf donderdag met de voorstelling door het land.

Voor elk nummer moest dus een eigentijdse, Nederlandse vertaling worden gevonden. Onlangs nog hadden ze samen een brainstormsessie op Vlieland. "Met zijn drieën aan nieuwe vertalingen werken was weer enorm leuk om te doen," vindt de zanger. Ook voor de Storyteller Specials, waar ze sinds de herfst van 2017 twee keer per jaar mee optraden, vertaalde het trio veel nummers. Gewijd aan de zes songwriters Bob Dylan, Joni Mitchell, Tom Waits, Lou Reed, Robbie Robertson en Neil Young, waar ze alle drie de grootste affiniteit mee hebben.

De Vertalingen

Vertalen deden ze ook toen ze het gelijknamige album De Vertalingen gingen opnemen. Ook dat gebeurde op Vlieland, onder leiding van producer Frans Hagenaars. Niet elk nummer leent zich even gemakkelijk voor een Nederlandse vertaling. Of De Munnik dat vervelend vond? "Nee," zegt de zanger. "Dat maakt het juist uitdagend". Volgens De Munnik laat de nieuwe voorstelling zien hoe mooi en volledig de Nederlandse taal kan zijn. "Het is niet alleen een ode aan onze helden, maar ook een ode aan de Nederlandse taal".

Elk lid van het trio vertaalt anders, zegt De Munnik. Zo is JP den Tex wat "ruiger" in zijn vertalingen, terwijl De Munnik naar eigen zeggen juist iets voorzichtiger is. Maar uiteindelijk gaat het er volgens hem om hetzelfde gevoel op te wekken als de originele nummers doen. "Dat gevoel is het belangrijkste. Dat wil je overbrengen."

Door: ANP