Schilderijen worden levend in Loving Vincent

Door Redactie Nationale Horecagids
5 min
AMSTERDAM (ANP) - In de film Loving Vincent,die donderdagavond in première gaat in het Van Gogh Museum in Amsterdam, komen schilderijen van de wereldberoemde kunstschilder tot leven. Loving Vincent is de eerste compleet geschilderde speelfilm ter wereld. Het is een nieuw filmgenre, zegt de Britse filmmaker Hugh Welchman.

Aan de film werkten 125 schilders in een animatiestudio in het Poolse Gdansk aan 130 reproducties van de beroemde schilderijen, zoals Gezicht op Parijs, De Oogst, Wilde Rozen en Het Gele Huis. Om deze kopieën in een lopend filmverhaal te verwerken zijn ze aangevuld met geschilderde scènes in de stijl die Vincent van Gogh (1853-1890) hanteerde in de laatste, uiterst productieve jaren van zijn leven in Frankrijk.

,,Zijn schilderijen zijn ongelooflijk ingewikkeld te reproduceren. Onze schilders kregen diep respect voor hem'', zegt regisseur en producent Welchman. ,,Het moeilijkste aan de film was het schrijven van het script, met respect voor de historie en waar we de beroemde schilderijen in konden verwerken'', vertelt de filmmaker. ,,Ten behoeve van het verhaal zijn sommige schilderijen geen natuurgetrouwe reproducties van het origineel. Het Gele Huis keert in de film bijvoorbeeld terug tijdens een nachtscène."

Fictie

De filmmakers veroorloofden zichzelf artistieke vrijheid en mixen historische feiten met fictie. Onderzoekers bij het Van Gogh Museum accepteren dat. ,,We zijn nauw bij de productie betrokken, maar we zijn geen politieagenten die optreden nu blijkt dat bijvoorbeeld het nachtcafé in de film net ergens anders is gesitueerd dan in werkelijkheid'', zegt senior onderzoeker Teio Meedendorp. ,,Vincent van Gogh schilderde overigens zelf ook niet natuurgetrouw en haalde dingen weg of veranderde een perspectief als hem dat beter uitkwam."

Loving Vincent verschilt van gewone animatiefilms. Welchman: ,,Er waren geen animators te vinden die de stijl van Van Gogh beheersten. Dus zijn we op zoek gegaan naar kunstschilders die we in 200 uur hebben geschoold in animatietechnieken en de stijl van Van Gogh. We zijn begonnen met twintig kunstschilders. Meer geld hadden we in het begin niet. Pas toen de deadline naderde kregen we financieel meer armslag en kwam er ruimte om meer schilders aan te trekken. Het vinden van financiers was in het begin erg moeilijk. Ze waren sceptisch en animatieprofessionals dachten dat het ons wel tien jaar zou kosten om de film te maken."

Loving Vincent draait vanaf 26 oktober in de Nederlandse bioscopen. Een selectie van zeventig reproducties uit de film worden vanaf 14 oktober tentoongesteld in het Noordbrabants Museum in Den Bosch.