Experts waarschuwen niet voor happy hours, maar voor ander alcoholgevaar
Een happy hour is een korte periode op de avond waarin een café dranken tegen een veel lagere prijs verkoopt dan normaal. De wetgeving stelt dat een kroegbaas maximaal 25 procent korting mag geven tijdens de happy hours. Voorheen was de ‘twee halen, één betalen’-actie populair, maar deze is al verboden.
Handhaving
De voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Drank en Horeca Inspecteurs (NVDI), Nico Hesselink, denkt dat het niet voldoende is om alleen de happy hours in de horeca te verbieden. Volgens hem schuilt er meer achter en hij stelt dat het niet alleen gaat om het niet toestaan, maar ook handhaven van deze regeling. Daar zijn naar zijn zeggen te weinig controleurs voor. Veel boa’s doen deze taak er extra bij.
Hierdoor ontstaat volgens Hesselink een situatie waarin nog te veel wordt gedoogd. Zo is het verboden om alcohol te schenken aan iemand die al dronken is. “Maar niemand houdt dat in de gaten”, zegt Hesselink. Daardoor is er volgens de voorzitter van de NVDI veel overlast door dronken mensen op straat.
Jongerenketen
Van Dalen vindt dat het niet alleen bij de horeca moet blijven, maar dat ook jongerenketen aangepakt moeten worden. De directeur van STAP geeft wel aan dat zij hier weinig inzicht in hebben, ‘simpelweg omdat het niet recent is onderzocht’. Dat moet wel gebeuren volgens hem. Hiermee kan onder andere leeftijd, omvang en alcoholgebruik in kaart worden gebracht.
Veel ouders en gemeenten vinden deze keten wel oké, denkt de Van Dalen. Die gebruiken argumenten als “de kinderen blijven dat tenminste in de buurt” of dat het voorkomt dat jongeren naar Duitsland reizen om zich daar vol te gieten met alcohol.
Deze keten zijn lastig aan te pakken. Hesselink geeft aan dat ze vaak op particulier terrein staan en daar geldt dat de ouders de bevoegdheid hebben. “Je hoopt dan maar dat ouders hun verantwoordelijkheid nemen.”
Bijna kwart minderjarig
In december publiceerde het Trimbos Instituut cijfers over de opname op de SEH-afdeling die te maken hadden met overmatig alcoholgebruik. In 2021 gingen 4.500 mensen naar de spoedeisende hulp met een alcoholvergiftiging. Daarvan was 21 procent onder de 18 jaar. In datzelfde jaar waren er ook nog 15.600 SEH-behandelingen waarbij alcohol in het spel was.
Van Dalen denkt dat deze cijfers bij veel horecazaken een kwartje deed vallen en daarom zijn de happy hours al op veel plekken verdwenen. Op plekken waar de happy hours nog wel worden doorgevoerd, mag nu maximaal 25 procent korting worden gegeven.
Weinig toezicht
Het probleem van de happy hours wordt deels opgelost door nieuwe wetgeving en afschrikwekkende cijfers. Toch is er nog steeds een probleem volgens Van Dalen. Hij zegt dat er te weinig controleurs zijn. De alcoholboa’s worden op verschillende manieren ingezet. Ook is er geen norm voor het aantal fte’s.
STAP en NVDI zien dan ook als nieuw gevaar dat alcohol op steeds meer verschillende plekken opduikt.
Blurring
Thierry Aartsen, VVD-Kamerlid, heeft recent een oud plan uit de kast getrokken waarbij het makkelijk wordt om alcohol te schenken. Het betreft een wetsvoorstel dat blurring (mengvormen tussen horeca en winkels/dienstverleners) toestaat.
Van Dalen is pessimistisch en noemt het ‘onwenselijk’. Als deze wetgeving doorgevoerd wordt, worden mensen niet alleen met alcohol geconfronteerd in de horeca of supermarkt, maar ook in de bouwmarkt, kapper of schoenenwinkel. Het is dan ook een raadsel voor Van Dalen waarom het plan niet alleen op tafel is gekomen, maar ook in het regeerakkoord is opgenomen. “We dachten aanvankelijk: het waait wel over. Maar de VVD blijkt een hardnekkige tegenstander en komt er nu toch weer mee.”
Na de zomer gaat de Tweede Kamer in debat over blurring.