Veghel gaat voor smaakvolle horeca
VEGHEL - Veghel gaat voor smaakvolle horeca in haar gemeente. Met het integraal horecabeleid wil Veghel bereiken dat er een aantrekkelijk klimaat voor horeca blijft en dat ondernemers optimaal kunnen functioneren.
Inwoners moeten maximaal kunnen genieten van alles wat de horeca in Veghel te bieden heeft. Tegelijkertijd moet er wel worden voldaan aan de bestaande wet- en regelgeving en moeten belangen van omwonenden in het oog worden gehouden. In het horecabeleid is aandacht voor horeca in de kernen maar ook in het buitengebied.
Veghel heeft een goed horeca aanbod en, tegen de trend in, is het aantal horecavestigingen in Veghel sinds 2000 nog licht gestegen. Dit geldt met name in het aantal restaurants. De positieve ontwikkeling van de horeca moet verder worden gestimuleerd.
Naar aanleiding de wens van de horeca wil Veghel de sluitingstijden van de cafés in de weekeinden verruimen naar 03.00 uur. Dit zorgt voor een meer concurrerende positie van de horeca in de regio. Bovendien is verwachting dat er minder nachtelijke verplaatsingen zijn van jongeren naar andere gemeenten in de regio.
Terrassen
Ook op het gebied van terrassen zijn er nieuwe mogelijkheden gecreëerd. Zo worden er nu ook terrassen toegestaan op de Molenwieken. Wanneer hier daghoreca gevestigd wordt, kan op het plein een terras geplaatst worden. Daarnaast hoeven terrassen na sluitingstijd niet opgeruimd te worden.
Overlast tegengaan
In het horecabeleid is er eveneens aandacht voor het tegengaan van overlast door horeca. De Kwaliteitsmeter Veilig Uitgaan is een instrument om afspraken te maken tussen gemeente, horeca, politie en omwonenden om oplossingen voor overlast te bedenken. Dit wordt vooral in horecagebieden gedaan waar vaak overlast gemeld wordt.
Ook is er in het horecabeleid aandacht voor alcoholmisbruik. Veghel is een pilot gemeente voor het project: "Alcohol 16 min geen goed begin". Met dit project wordt geprobeerd het alcoholmisbruik onder de jeugd te verminderen. Hiermee wil Veghel onverminderd mee doorgaan.
Wetgeving en handhaving
Daarnaast springt de gemeente actief in op veranderende wetgeving en het toezicht en handhaving op bestaande regelgeving. Door veranderingen in de Drank- en Horecawet is de gemeente verplicht om regelgeving te maken om oneerlijke concurrentie tussen horeca en bijvoorbeeld sportkantines en buurt- en dorpshuizen te voorkomen.
Uitvoering
In het voortraject van het horecabeleid is gesproken met horeca, politie, de omwonenden in het centrum en het Platform voor Ouderen en Gehandicapten Veghel. In de uitvoering van het beleid is samenwerking tussen alle betrokkenen ook enorm belangrijk.
© Nationale Horecagids