Craftbrouwers kunnen gebruik maken van hervulbare flessen en fusten
Momenteel gebruiken brouwers al meerdere herbruikbare verpakkingen. Denk hierbij aan bierflesjes, fusten en kratten. Dit laat duurzaamheidsmanager bij Nederlandse Brouwers Eric Veldwiesch weten. Een fles wordt gemiddeld 20 keer hergebruikt en een fust gemiddeld honderd keer. De duurzaamheidsmanager geeft aan dat brouwers wereldwijd behoren tot een van de koplopers op het gebied van herbruikbare verpakkingen. In ieder geval bij de grote brouwers. De kleinere brouwers in Nederland waren te klein om deel te nemen aan deze duurzame verpakkingsopties. Daar is nu een verandering in gekomen met dank aan de twee brancheverenigingen.
Bruine Nederlandse Retourfles
Een eerste oplossing is meedoen aan de statiegeldflessen. De Bruine Nederlandse Retourfles (BNR), waarvan er jaarlijks grofweg 1 miljard door grote brouwers in de markt worden gezet zijn nu ook beschikbaar voor de craftbrouwers. Daarmee hoeven de kleine brouwers niet te investeren in zaken zoals retour- en spoelfaciliteiten. Zij kunnen de flessen simpelweg kopen en zetten deze op de markt. Wanneer de fles weer wordt ingeleverd komt die terecht bij een brouwer mét spoelfaciliteit en komt daarna weer in de omloop. Hierdoor kunnen naar verwachting 20 tot 50 miljoen extra bierflesjes in de omloop blijven, stelt Veldwiesch.
Tweede oplossing
Naast meedoen aan de statiegeldflessen kunnen de craftbrouwers ook deelnemen aan een gezamenlijke fustenpool voor de horeca. Dat gebeurt onder de naam Kegs United. Een centraal aangestuurd non-profitorganisatie optimaliseert gebruikte fusten en de tijd tussen de verschillende afvullingen. Daardoor hoeven kleine brouwers niet langer eenmalige plastic fusten te gebruiken of deelnemen aan een kleinere, inefficiëntere en individuele fustenpool, stelt Kegs United directeur Christiaan Hamminga.
Het initiatief gaat komende zomer van start met 15 deelnemende craftbrouwers. Wanneer het een succes wordt, zal de pool voor meer deelnemers beschikbaar worden. Beide oplossingen zijn onder andere tot stand gekomen door financiering vanuit het project ‘Circulaire Ketenprojecten’ van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
Door: Nationale Horecagids