Bij Turquoise in Haarlem gaan taallessen en koken hand in hand
Vorig jaar trok De Wereldkeuken in bij Turqouise in Parkwijk nadat zij een tijd bij de Pletterij aan de Lange Herenvest een plek hadden. De bestuurder en coördinator, Jacky van den Bosch, vertelt dat het in eerste instantie aftasten was hoe de samenwerking zou verlopen. “Met de verhuizing kwamen er nieuwe spullen en nieuwe mensen bij. Na de eerste paar maanden is het tijd voor een nulmeting.”
Zo staan ze samen de ramen te lappen, de vloer te boenen en de overbodige spullen de deur uit te werken. Het uitgangspunt van de beide organisaties is letterlijk en figuurlijk de schouders eronder zetten. Het is een veilige haven voor mensen met verschillende achtergronden en een werkplek voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Hier gaan taallessen en koken hand in hand.
Sociale functie
De buurtbewoners kunnen hier terecht om een kop koffie te drinken, te werken of om een vergaderruimte te boeken. Aan het einde van de middag kunnen ze hier tegen een zachte prijs een afhaalmaaltijd meenemen. Van den Bosch stelt dat het een belangrijke sociale functie vervult in de buurt en dat iedereen hier welkom is.
De onderneming Turquoise begon toen een groep vrouwen met een niet-westerse achtergrond een plek zocht om avondmaaltijden te koken, naast de lunch die zij al serveerden. Zo ontstond in 2014 de onderneming Turquoise. De kok van het café is er al sinds dag één.
Zij wilde een plek om buitenshuis gerechten te maken met andere vrouwen en om de Nederlandse taal te leren. Bij het buurtcafé kreeg zij die kans en leerde zowel gerechten koken als de taal beheersen. Ze stelt dat haar kinderen soms nog wel eens lachen om haar uitspraak, maar ze geeft ook aan dat ze niet bang is om fouten te maken. De kok voelt dat ze thuiskomt in Turquoise en daar altijd blij vandaan komt.
In het buurtcafé werken ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zo zijn er mensen aan het werk met niet-aangeboren hersenletsel, maar ook stagiaires van mbo-horeca opleidingen en middelbare scholieren. “Fouten maken mag. Een van onze medewerkers bakt altijd een appeltaart. Als het goed gaat, verkopen we het, maar het kan voorkomen dat het mislukt. Dat kan en mag gebeuren.”
150 maaltijden per dag
Tijdens de coronaperiode werd Turquoise een onmisbare schat voor de buurt. In die tijd verkochten zij meer dan 150 maaltijden per dag. De bewoners kwamen dan niet alleen voor het eten, maar ook om in contact te komen met andere mensen of kort een praatje te maken.
Na corona is het daarom weer zoeken naar een nieuwe balans. Zo is een aantal vrijwilligers vertrokken naar een betaalde baan. Turquoise heeft wel de ambitie om ’s avonds open te gaan, diners te verzorgen en catering voor bedrijven uit te breiden. “Daar zouden we graag meer handen voor willen hebben.”
Door: Nationale Horecagids