Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

In Den Bosch is de horeca tevreden over de statiegeldbeker

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
In Den Bosch is de horeca tevreden over de statiegeldbeker
Er zijn ongeveer 300.000 statiegeldbekers gebruikt tijdens de carnavalsviering in Oeteldonk. Net als in Breda zijn de horecaondernemers positief over de invoering hiervan. Vooraf en tijdens carnaval klonk er wel kritiek op de herbruikbare bekers, maar de horeca zelf vindt de beker een succes, zo meldt DTV Nieuws. 

Volgens ondernemer en café-eigenaar Otto van Groenendaal is de actie met de statiegeldbekers een groot succes geweest. Hij is blij met de maatregel en ziet ook direct het resultaat: minder afval op straat. 

Daarentegen waren de bekers niet alleen maar positief. Het leek niet altijd goed te gaan tijdens carnaval. Soms waren inleverpunten niet open of zorgde storingen met de pinautomaten ervoor dat deze punten buiten werking waren. Het bleek ook dat er onduidelijk onder de carnavalsvierders war of zij de bekers nou wel of niet konden inleveren.

Herbruikbare bekers

Tijdens carnaval konden bezoekers een herbruikbare beker aanschaffen voor één euro, een pitcher kostte 5 euro. De reden voor de kosten is dat er op deze manier zuinig om wordt gegaan met de bekers en zo de stad schoner blijft tijdens carnaval. “Dat eurootje blijft gewoon terugkomen, of die nou uit mijn kassa komt of uit die van mijn buurman, dat maakt niet uit. Het is een circulair systeem”, zegt Van Groenendaal tegen DTV.

Niet alle horecaondernemers waren erover te spreken. Als gevolg van de invoering van de bekers gingen mensen speciaal op zoek naar statiegeldbekers, om die vervolgens te verzamelen en in te leveren. Daaronder vielen veel kinderen en daklozen die met grote hoeveelheden bekers bij horeca of inleverpunten aankwamen. Daarover zegt Van Groenendaal dat ondernemers bier verkopen, maar ondertussen ‘steeds weer een tientje inleveren aan iemand die een stel plastic bekers komt brengen’. Hij stelt dat de bekers eigenlijk in de kassa moeten liggen. “Dat blijft voor sommige ondernemers een beetje raar, maar ik ga ze nog wel proberen te overtuigen”, aldus Van Groenendaal.

Door: Nationale Horecagids

21 januari '25 (11:56)

Strandpaviljoen Baggelhuizerplas staat voor 795.000 euro te koop

Het nieuwe horecapaviljoen aan de Baggelhuizerplas in Assen staat te koop. Aannemersbedrijf Evertsen Bouw uit Zwolle zette het strandpaviljoen begin 2024 neer aan de Baggelhuizerplas. Nu willen ze alweer van het pand af voor een bedrag van 795.000 euro. Dat meldt RTV Drenthe.

11 december '24 (11:34)

Jaar cel en tbs geëist door OM voor gijzeling in café Ede

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag een celstraf van twaalf maanden en tbs met dwangverpleging geëist tegen de 28-jarige Corné H. die op 30 maart in een café in Ede vier mensen urenlang gegijzeld heeft. De man was bewapend met messen en dreigde de straat op te blazen. Naast de celstraf vroeg de officier om H. een locatieverbod op te leggen en eiste ze een maatregel waarmee H. onder toezicht blijft staan na afloop van zijn gevangenisstraf en behandeling.

20 november '24 (10:21)

Gordon start nieuwe horecazaak op Curaçao

Gordon opent een vestiging van zijn horecaketen Blushing op Curaçao. Dat deelde de 56-jarige ondernemer dinsdag in een bericht op sociale media. Eerder kondigde Gordon al de komst van een hotel en restaurant aan op Bonaire.

05 november '24 ( 8:30)

Doorstart voor Dunkin' Donuts in Nederland

Koffie- en donutketen Dunkin' blijft bestaan in Nederland. De curator van het vorige maand failliet verklaarde bedrijf heeft een akkoord bereikt over een doorstart met Nabil Besali, die het merk in Nederland eerder onder zijn hoede had. 200 tot 250 mensen kunnen bij het bedrijf blijven werken, van eerst zo'n 400.

13 augustus '24 (15:47)

Bekendmaking nieuwe topman Starbucks zorgt voor winst op beurs

NEW YORK (ANP) - Starbucks is dinsdag na het openen van de New Yorkse aandelenbeurzen omhooggeschoten. Beleggers reageerden op het nieuws dat de koffieketen een nieuwe topman naar voren heeft geschoven. Brian Niccol, nu nog topman van restaurantketen Chipotle Mexican Grill, gaat het bedrijf vanaf 9 september leiden. De huidige topman Laxman Narasimhan treedt per direct terug, ook als lid van de raad van bestuur.

10 november '23 ( 9:05)

Amsterdam wil monumentale status voor bruine kroeg

Amsterdam wil bruine kroegen een gemeentelijke monumentale status geven om ervoor te zorgen dat de kenmerkende horeca niet uit de hoofdstad verdwijnt. Ook gaat het onderzoeken of bruine kroegen op de lijst kunnen van immaterieel erfgoed van UNESCO. Een voorstel daartoe van de PvdA is donderdag unaniem door de gemeenteraad aangenomen.

16 oktober '23 (15:09)

Gillis nu ook horecavergunning kwijt na vermoeden criminele geldstroom

Peter Gillis is ook de horecavergunning kwijt voor zijn vakantiepark in het Limburgse dorp Baarlo, vlak bij Venlo. De gemeente Peel en Maas heeft de vergunningen voor de horeca op Oostappen Vakantiepark De Berckt ingetrokken, laat de gemeente maandag weten. In augustus trok de gemeente Arnhem ook al de horecavergunning van het vakantiepark in Arnhem in wegens verdenkingen van fraude en strafbare feiten die door Gillis zouden zijn gepleegd.

01 oktober '23 (12:38)

Utrechtse horecazaak in weekend getroffen door explosie

Bij een horecazaak aan de Amsterdamsestraatweg in de Utrechtse wijk Pijlsweerd is in de nacht van zaterdag op zondag een explosie geweest. De politie bevestigt berichtgeving hierover door RTV Utrecht, maar kon verder nog geen informatie geven over wat er is gebeurd.

19 juni '23 (12:49)

Buurtvereniging Heusden roept horecazaken op om terrassen te verkleinen

Op een zonnige dag op de Vismarkt in Heusden zul je veel mensen op terrasjes zien zitten onder het genot van een drankje. Maar niet iedereen geniet hier zo veel van als de terrasbezoekers. Voor bewonersvereniging Heusden Vesting zijn de terrassen al langere tijd een doorn in het oog. Zij willen dan ook dat deze een stuk kleiner worden, meldt BN de Stem.

19 juni '23 ( 9:12)

Asser horeca start proef met 'Angela' om intimidatie tegen te gaan

Stel, tijdens het stappen kom je in een situatie terecht waarin je je niet veilig voelt. Dan wil je natuurlijk hulp inschakelen. Maar hoe doe je dat op een onopvallende manier? Daar heeft de gemeente Assen mogelijk een antwoord op. Door de introductie van ‘Ask for Angela’ kunnen horecabezoekers op een laagdrempelige manier om hulp vragen bij de horecamedewerkers. Dat meldt RTV Drenthe.