Assense horeca verbaasd over verhoging leges: ‘Staat haaks op hersteldoelen’
Er wordt in de brief voornamelijk gewezen op de verhoging van de precario, het voortzetten van de verhoogde toeristenbelasting en de verhoging van de parkeerkosten. Het bestuur van de KHN Assen stelt de vraag waarom die niet van tevoren is aangekondigd. “Wij pleiten al jaren voor een meer transparante communicatie tussen de gemeente en de (horeca)ondernemers. Maar helaas zijn wij ook nu niet gekend in de voorgestelde verhogingen.”
Zwaarst getroffen sector
Tijdens de pandemie is de horecasector één van de zwaarst getroffen sectoren. “Ook veel horecaondernemers in Assen hebben een moeilijke periode achter de rug en hebben de komende jaren nog hulp nodig om te kunnen herstellen.”
De KHN schrijft over de problemen waar de ondernemers momenteel mee kampen: veel hoge schulden en marges die onder druk staan. “Horecaondernemers zijn de afgelopen twee jaar financieel gesteund met NOW en TVL, maar ondanks deze maatregelen zijn de financiële zorgen nog altijd groot. Ondernemers hebben ingeteerd op hun bedrijfsreserves en privévermogen en vrezen voor het aflossen van coronaschulden die alle verdiencapaciteit en ondernemersloon zullen opslokken."
Flink gestegen energierekening
De ondernemers komen onder nog meer druk te staan door de sterke stijging in personeelskosten, inkoopkosten en de explosief gestegen energierekening. “Er wordt veel van ondernemers verwacht, zoals duurzaam en circulair te ondernemen. Maar het investeringspotentieel is dus erg laag zolang deze crisis aanblijft. En een forse verhoging van de precario met 8,6 procent helpt daar uiteraard niet bij. Dit zet de ondernemers onder nog meer druk en heeft consequenties voor het investeringsvermogen.”
De gemeente had opdracht gegeven aan adviesbureau DTNP om een gedegen Horecavisie advies te schrijven. “Een visie met een gezonde toekomst en balans voor de horeca in Assen. Onderzocht werd onder meer de situatie waarin de horecaondernemer zich bevindt, maar ook de zorgen over de toenemende stijgende parkeerkosten die zowel voor de ondernemer als de bezoeker een negatief effect hebben op de bestedingen in Assen.”
Het bestuur van de KHN stelt dat de volgende paar jaar bepalen hoe de horeca zich herstelt. “Lang niet alle bedrijven opereren weer op 100 procent. De gemeente heeft diverse positieve initiatieven ingezet – kwijtschelding precario, het aanbieden van een horecavoucher en een horecaherstelplan – maar het verhogen van leges staat volledig haaks op deze hersteldoelen.”
Benauwde situatie
Het bestuur van de KHN vreest dat de gemeente te weinig in de gaten heeft in wat voor benauwde situatie de horeca zich op dit moment bevindt. Daarom zien zij het liefst dat de leges voor de aankomende jaren worden kwijtgescholden of verlaagd. “Minder lasten en regels geeft ondernemers de ruimte om te herstellen en te ondernemen. We hopen dat gekeken kan worden naar de mogelijkheden die de gemeente heeft om bij te dragen aan eventuele oplossingen.”
Vanaf 2023 gaan precario van kracht
De vrijstelling van de precario voor de uitbreiding van de terrassen in Assen vervalt vanaf komend jaar. Dit laat het college van B&W weten aan de gemeenteraad. “Indien de horecaondernemers in de jaren 2023 tot en met 2025 de tijdelijk extra terrasruimte wil gebruiken, levert dit voor die jaren extra precario inkomsten op.”
Vanwege de coronacrisis zijn de precariobelastingen de afgelopen twee jaar vervallen. Dat bleef ook in het eerste kwartaal van dit jaar het geval. “Daarnaast wordt de precariobelasting van de tijdelijke extra ruimte van de terrassen over het gehele afgelopen jaar ook niet in rekening gebracht. Dit betekent een lastenverlichting voor de horecaondernemers over het jaar 2022”, aldus B&W.
Door: Nationale Horecagids