Horecaeigenaar in Bergen neemt medewerkers mee in winstdeling
Voor Thom Groenendal en zijn vriendin Agnes was het een goed jaar. Het stel heeft sinds 2021 twee horecazaken in Noord-Holland. Vanaf de eerste dag was het hard werken voor ze: sinds de opening zijn de zaken druk geweest, voornamelijk in de zomer. Dit was een reden voor Thom om zijn personeel mee te nemen in het succes en ze financieel te helpen. Daarom krijgen alle fulltime medewerkers een winstuitdeling vanaf volgend jaar.
‘Hoe beter ze het doen, hoe meer aandelen ze krijgen’
“We hebben een bonuscontract opgesteld”, zegt Groenendal. “Elke medewerker krijgt zijn eigen KPI’s. Dit kunnen goede reviews zijn, betere foodcost of meer drankomzet. Hoe beter ze het doen, hoe meer aandelen ze krijgen. Iedereen ontvangt standaard 4 procent, maar daar kunnen ze 6 procent van maken. Ik vind het belangrijk dat mensen die passie hebben voor het vak en er hard voor werken, beloond worden”.
Aantrekking tot het vak
Afgelopen week is gebleken dat jongeren minder snel voor een baan in de horeca kiezen. De strategie van Groenendal is een nieuw idee om het weer aantrekkelijk te maken in deze sector aan de slag te gaan. “Ik heb zelf de constructie uitgedacht en doorgesproken met mijn accountant”, vertelt Groenendal. “Want het moet wel interessant zijn voor beide partijen. En hij weet beter hoe dat fiscaal zit. Om het kwartaal gaan we met de medewerkers bij elkaar te zitten voor de cijfers. Het voelt goed. Je moet de mensen belonen. En eerlijk gezegd, ik zou het toejuichen als meer horecaondernemers dit zouden gaan doen. Dat kan het vak een stuk aantrekkelijker maken en goed personeel aantrekken”.
Door: Nationale Horecagids