Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Horecaondernemers twijfelen: wel of geen heater aan?

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Horecaondernemers twijfelen: wel of geen heater aan?
De afgelopen dagen lagen de temperaturen weer lager in Nederland. Ook de weersvoorspelling geeft aan dat dit nog even zal blijven. De horecaeigenaren twijfelen hierdoor. Moet de heater op het terras aan of uit? Moeten ze een energietoeslag rekenen bij hun gasten? Nu de kosten stijgen, groeit de worsteling bij de horecaondernemers. Dit meldt het AD.

Rob Baltus van De Nadorst in Blokker heeft zijn besluit al gemaakt: de heaters blijven deze winter uit. Hij heeft liever dat het binnen warm is dan buiten. “Het ziet er nog steeds gezellig uit buiten met een haardvuur. Wie wil kan natuurlijk naar buiten om te roken, maar met deze temperaturen zullen sowieso weinig mensen voor hun plezier buiten blijven zitten”, zegt hij.

Temperatuur lager zetten geen optie

De horecaeigenaar ziet, net als veel andere ondernemers, zijn kosten flink stijgen. Maar de temperatuur lager zetten is voor Baltus geen optie: “Nee hoor, we hebben geen moment getwijfeld. De kachel gaat hier vol aan en de open haard ook. Vanochtend werd ik gebeld door een meneer die vroeg of we de open haard aan hadden en dat hij dan graag met zijn vrouw vanmiddag een wijntje komt drinken. Er zijn ook horecagelegenheden waar het zo fris is dat je bijna je jas aan moet, daar jaag je je gasten mee weg. Dat willen we niet”.

Om de extra kosten te dekken heeft Baltus de prijzen in zijn café verhoogd met 10 procent. Van zijn gasten heeft hij er niets over gehoord. Hij geeft aan dat ze nog net zo vol zitten als voorheen.

Energietoeslag

Een andere optie voor de horecaeigenaren is het rekenen van een tijdelijke extra energietoeslag bij hun gasten. Een voorbeeld is de onderneming van Oskar Heijdelberg. In zijn pastaketen Spaghetteria, met meerdere vestigingen in het land, voert een energietoeslag van 1,50 euro per gast.

“Als je de prijzen gaat verhogen, verlaag je die in de praktijk eigenlijk nooit meer. Wij willen de boel niet bedonderen op het moment dat de energieprijzen weer dalen. Zodra het kan laten we de energietoeslag weer vallen”, zegt Heijdelberg. De energietoeslag dekt ongeveer 60 procent van de extra kosten. De rest vergoedt hij zelf. Daarbij geeft de ondernemer aan dat de meeste gasten begrip hebben voor de keuze.

Heaters

Waar sommige horecaondernemers ook naar kijken is het invoeren van een toeslag voor het gebruik van heaters. Een Belgische onderneming in Borgerhout heeft deze sinds kort ingevoerd. Johan de Vos, horecaeigenaar van café Boerke in Breda, zou dit echter afraden. Volgens hem kan het de gasten afschrikken. Hij weet ook niet of er momenteel al Nederlandse ondernemingen zijn die deze toeslag al hebben ingevoerd. Daarentegen zijn er wel al voorbeelden van restaurants en hotels die een energietoeslag rekenen.

Bij De Vos blijven de heaters wel gewoon aan op het terras. Hij heeft zijn gasheaters vervangen voor elektrische heaters, waardoor hij daar geld op zal besparen. Volgens hem moet het buiten net zo aangenaam en gezellig kunnen zijn als binnen. “Er zijn mensen die er anders over denken en vinden dat wij stoken in de buitenlucht. Maar ik denk dat we die mensen die buiten een sigaretje willen roken die mogelijkheid gewoon moeten bieden”.

Door: Nationale Horecagids

20 november '24 (10:21)

Gordon start nieuwe horecazaak op Curaçao

Gordon opent een vestiging van zijn horecaketen Blushing op Curaçao. Dat deelde de 56-jarige ondernemer dinsdag in een bericht op sociale media. Eerder kondigde Gordon al de komst van een hotel en restaurant aan op Bonaire.

05 november '24 ( 8:30)

Doorstart voor Dunkin' Donuts in Nederland

Koffie- en donutketen Dunkin' blijft bestaan in Nederland. De curator van het vorige maand failliet verklaarde bedrijf heeft een akkoord bereikt over een doorstart met Nabil Besali, die het merk in Nederland eerder onder zijn hoede had. 200 tot 250 mensen kunnen bij het bedrijf blijven werken, van eerst zo'n 400.

13 augustus '24 (15:47)

Bekendmaking nieuwe topman Starbucks zorgt voor winst op beurs

NEW YORK (ANP) - Starbucks is dinsdag na het openen van de New Yorkse aandelenbeurzen omhooggeschoten. Beleggers reageerden op het nieuws dat de koffieketen een nieuwe topman naar voren heeft geschoven. Brian Niccol, nu nog topman van restaurantketen Chipotle Mexican Grill, gaat het bedrijf vanaf 9 september leiden. De huidige topman Laxman Narasimhan treedt per direct terug, ook als lid van de raad van bestuur.

10 november '23 ( 9:05)

Amsterdam wil monumentale status voor bruine kroeg

Amsterdam wil bruine kroegen een gemeentelijke monumentale status geven om ervoor te zorgen dat de kenmerkende horeca niet uit de hoofdstad verdwijnt. Ook gaat het onderzoeken of bruine kroegen op de lijst kunnen van immaterieel erfgoed van UNESCO. Een voorstel daartoe van de PvdA is donderdag unaniem door de gemeenteraad aangenomen.

16 oktober '23 (15:09)

Gillis nu ook horecavergunning kwijt na vermoeden criminele geldstroom

Peter Gillis is ook de horecavergunning kwijt voor zijn vakantiepark in het Limburgse dorp Baarlo, vlak bij Venlo. De gemeente Peel en Maas heeft de vergunningen voor de horeca op Oostappen Vakantiepark De Berckt ingetrokken, laat de gemeente maandag weten. In augustus trok de gemeente Arnhem ook al de horecavergunning van het vakantiepark in Arnhem in wegens verdenkingen van fraude en strafbare feiten die door Gillis zouden zijn gepleegd.

01 oktober '23 (12:38)

Utrechtse horecazaak in weekend getroffen door explosie

Bij een horecazaak aan de Amsterdamsestraatweg in de Utrechtse wijk Pijlsweerd is in de nacht van zaterdag op zondag een explosie geweest. De politie bevestigt berichtgeving hierover door RTV Utrecht, maar kon verder nog geen informatie geven over wat er is gebeurd.

19 juni '23 (12:49)

Buurtvereniging Heusden roept horecazaken op om terrassen te verkleinen

Op een zonnige dag op de Vismarkt in Heusden zul je veel mensen op terrasjes zien zitten onder het genot van een drankje. Maar niet iedereen geniet hier zo veel van als de terrasbezoekers. Voor bewonersvereniging Heusden Vesting zijn de terrassen al langere tijd een doorn in het oog. Zij willen dan ook dat deze een stuk kleiner worden, meldt BN de Stem.

19 juni '23 ( 9:12)

Asser horeca start proef met 'Angela' om intimidatie tegen te gaan

Stel, tijdens het stappen kom je in een situatie terecht waarin je je niet veilig voelt. Dan wil je natuurlijk hulp inschakelen. Maar hoe doe je dat op een onopvallende manier? Daar heeft de gemeente Assen mogelijk een antwoord op. Door de introductie van ‘Ask for Angela’ kunnen horecabezoekers op een laagdrempelige manier om hulp vragen bij de horecamedewerkers. Dat meldt RTV Drenthe.

15 juni '23 (13:52)

Brandweer met meerdere wagens aanwezig vanwege brand in Rotterdams gaycafé

In een horecapand aan de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam is brand uitgebroken, meldt de veiligheidsregio. Op de benedenverdieping van het gebouw is Gay- & Dragcafé Bonaparte gevestigd. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

15 juni '23 ( 8:38)

Minder horeca dan gepland in erotisch centrum Amsterdam

Honderden vragen van bezorgde bewoners en stadsdelen hebben ertoe geleid dat het plan voor het erotisch centrum in Amsterdam iets wordt aangescherpt. Er komen minder horecabedrijven in het centrum om zo het verwachte bezoekersaantal te verminderen, meldt burgemeester Femke Halsema woensdag aan de gemeenteraad.