'Kosten drukken door 26 miljoen liter bier te besparen'
De verwachting is dat de prijs voor bier nog steeds hoog blijft. De prijzen voor ingrediënten, verpakkingsmaterialen en energie zijn gestegen en niet stabiel. Brouwers berekenen die gestegen kosten door, maar het is nog niet duidelijk dat als de afzetprijzen weer dalen dan ook de kosten gaan dalen. Sinds 2000 is de afzetprijs van bier namelijk nooit meer gedaald. De horeca heeft ook te maken met hoge energieprijzen en een personeelstekort. De kosten die daaruit volgen worden deels doorberekend aan de consument. Deze problemen zijn niet op korte termijn opgelost. De prijs voor een biertje in de kroeg zal dus niet zo snel dalen.
Weggegooid bier
Gemiddeld wordt er ongeveer dertig procent van het bier in Nederland verkocht aan de horeca. Dat komt neer op 370 miljoen liter bier per jaar. Tussen de 15 en 37 miljoen liter bier wordt vervolgens weggegooid. Dat komt omdat bier verkeerd wordt getapt, bier te lang in de leidingen is blijven staan en daardoor ongeschikt is en het vergaan van geopende biervaten.
Juiste tapinstallatie
Het is dus belangrijk om tapverlies te voorkomen, maar zelfs bij een goed ingestelde tap gaat er nog 4 tot 10 procent verloren. Het is dus een mogelijkheid om voor het beperken van de kosten je te laten adviseren over de juiste tapinstallatie. Er wordt dan gecontroleerd over de tapinstallatie een optimale capaciteit heeft voor de hoeveelheid geschonken bier. Op die manier kunnen te grote installaties zorgen voor een te hoog energieverbruik.
Door: Nationale Horecagids / Femke van Arendonk