Veel horecabedrijven lopen risico door nieuwe koopkrachtplannen kabinet
Volgens die plannen gaat het minimumloon met 10 procent omhoog, en stijgt ook het jeugdloon. Veel horecazaken hebben voor een groot deel jongeren in de bediening of keuken staan. Samen met de stijgende prijzen voor voedsel en brandstof en de uitgestelde belasting van vorig jaar die op 1 oktober moet worden betaald, verwacht Willemsen dat het de nekslag zal zijn voor veel bedrijven.
Negatief eigen vermogen
Waarschijnlijk zullen consumenten komende winter door de stijgende stook- en brandstofkosten besparen op restaurant- en kroegbezoeken, wat ten koste zal gaan van de omzet van de horecaondernemer, schat Willemsen in. En hoewel veel zaken de afgelopen zomer een goede omzet hebben gedraaid, staan de marges door stijgende kosten onder druk. Als in oktober de belasting moet worden afbetaald kan dat voor problemen zorgen. "Veel horecabazen hebben al een negatief eigen vermogen," zegt hij.
Willemsen ziet ook weinig oplossingen voor het probleem. De lastenverzwaring doorberekenen in prijzen, en dus aan de consument "kan echt niet meer," volgens hem. Herman Hell, eigenaar van een aantal horecazaken in Rotterdam, denkt dat de beste oplossing het kwijtschelden van de uitgestelde belasting is: "dat zou erg veel lucht geven."
Door: Nationale Horecagids