Het lijkt erop dat het niet anders kan dan de QR-code terug te laten komen
Voor de coronacrisis waren er 380.000 arbeidskrachten aan het werk in de horecabranche. In de afgelopen twee jaar zijn hiervan 80.000 personeelsleden vertrokken, waardoor er veel openstaande vacatures zijn.
Werktijden
De Reu geeft aan dat er moet worden nagedacht over de werktijden voor het personeel, bijvoorbeeld een werkweek van vier dagen. Het zou ook een optie kunnen zijn om werknemers in het weekend ook een dag vrij te geven. Volgens de horecaman kan het anders niet anders dat horecazaken extra dagen of dagdelen dicht moeten gaan.
Digitale oplossingen
Technische oplossingen kunnen volgens de voorzitter ook helpen. Zo kan ervoor worden gekozen om klanten van een horecazaak te laten bestellen en betalen via een QR-code. Dit scheelt een ober immers twee van de drie wandelingen naar de tafel. De resterende tijd kan dan gebruikt worden om de bestelling te brengen en voor andere zaken.
Hoewel de horecabranche het zwaar heeft met het personeelstekort, verwacht De Reu niet dat zaken gedwongen moeten sluiten.
Door: Nationale Horecagids / Eline Boer