De piek van de inflatie is voorbij volgens ING-econoom
Blom spreekt echter wel over twee hele grote ‘maren’. Ten eerste kunnen Nederlanders er alleen vanuit gaan dat de piek van de inflatie voorbij is als er geen boycot komt op de olie en energie richting Rusland. Hier wordt op dit moment over gesproken. Als het wordt doorgezet, zullen de energieprijzen wél stijgen.
Energiecontract
Ten tweede meet het Centraal Bureau voor de Statistiek alleen de inflatie alsof de consumenten iedere maand een nieuw energiecontract afsluiten. De energieprijzen zijn op dit moment hoog, waardoor het lijkt alsof consumenten veel betalen. In werkelijkheid is dit vaak niet zo, omdat consumenten een energiecontract hebben waarin de prijs is vastgezet voor een langere periode.
Concreet betekent dit dat de inflatie wel zo hoog wordt gemeten, maar dat de consumenten die prijsstijging niet zo betalen. Sluiten zij aan het einde van dit jaar een nieuw contract af, dan wordt de inflatie wel voelbaar in de portemonnee. Ondertussen becijfert het CBS de inflatie dan al als lager.
Prijsstijgingen in tweede orde
De inflatie bedroeg in april echter bijna tien procent als gevolg van stijgende voedselprijzen, niet van energieprijzen. Blom legt uit dat dit prijsstijgingen in de tweede orde wordt genoemd. De huidige stijging van de kunstmestprijzen worden bijvoorbeeld steeds meer doorberekend. De markt wordt nu ook gekenmerkt door bedrijven die hamsteren om hun bevoorrading veilig te stellen. Op deze manier wordt de prijs opgedreven.
Fabrikanten kopen volgens Blom nu tegen hogere prijzen in. Het is moeilijk te voorspellen hoe het zal gaan. De ING-econoom verwacht niet dat de inflatie aan het einde van het jaar stopt. Haar prognose schat dat de inflatie tegen het einde van het jaar rond de vijf procent zit. Dit heeft niet alleen met de voedselprijzen te maken, maar ook met de loongroei.
Door: Nationale Horecagids / Eline Boer