Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Vanaf 2024 verbod op plastic in horeca, maar hoe groot is het plastic probleem?

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 12 min
location_on [xx]km
Vanaf 2024 verbod op plastic in horeca, maar hoe groot is het plastic probleem?
Bij het woord milieuproblemen wordt al snel gedacht aan de plastic soep. Hoewel het probleem al decennialang een veelbesproken onderwerp is, komt de Nederlandse overheid zestig jaar na het ontdekken van de plastic soep met een definitief verbod op wegwerpplastic voor de horeca en festivals. Maar hoe groot is ons plastic probleem nu eigenlijk?

In 1856 werd plastic voor het eerst door mensen gemaakt. Destijds was het bekend als Parkesine, maar tegenwoordig wordt het celluloid genoemd. Het plastic dat wij tegenwoordig gebruiken, is totaal anders. Celluloid bleek namelijk heel brandbaar en onstabiel te zijn.

Oorlogen

Na de Eerste Wereldoorlog is er op het gebied van chemische technologie een grote doorbraak geweest. Hierdoor ontstond er in een rap tempo nieuwe vormen van plastic. De massaproductie ervan begon in de Tweede Wereldoorlog. Aan het begin van de oorlog werden PET-flessen ontdekt. Dit was een grote ontdekking, omdat het in veel situaties een goede vervanging is van glas.

Er werd destijds gedacht dat plastic zou kunnen helpen bij het winnen van de oorlog. Natuurlijke bronnen werden in die periode steeds schaarser, waardoor het produceren van synthetische alternatieven een prioriteit werd. Alleen al in de Verenigde Staten werd er tijdens de Tweede Wereldoorlog 300 procent meer plastic geproduceerd.

Toch is meer dan de helft van al de gefabriceerde kunststof pas na 2000 de markt op gegaan. In 1950 werd er nog 2 miljoen ton plastic geproduceerd, maar in 2019 was dit al 368 miljoen ton. Zeer waarschijnlijk blijft dit stijgen tot 600 miljoen ton in 2025. Omgerekend is dit twee keer het totale gewicht van alle mensen op de wereld.

Milieuproblemen

In de jaren ’60 werd het plastic afval in de oceanen voor het eerst ontdekt. Sindsdien is de ontwikkeling op dat gebied steeds problematischer geworden. Plastic stond eerst bekend als een goedkoop, hygiënisch en veilig alternatief van onder andere glas, maar inmiddels heeft de kunststof een andere reputatie gekregen.

In totaal is er ongeveer 9,2 miljard ton plastic geproduceerd. Hiervan is meer dan de helft, namelijk vijf miljard ton, op vuilnisbelten gestort of in het milieu beland. Ieder jaar belandt er vervolgens vijf tot dertien miljoen ton in de grote oceanen. Het afval dat in de oceanen ligt, komt niet alleen van het vaste land. Ook de visserij is een grote bron van vervuiling.

Plastic is een kunststof dat nooit vergaat, maar alleen maar tot kleine stukjes zal verkruimelen. Sommige deeltjes zijn met het blote oog niet meer waarneembaar. Dit wordt microplastic genoemd. Het kan ontstaan door de slijtage van bijvoorbeeld kleding, cosmetica en autobanden. Ook bij het afspoelen van huidverzorgingsproducten komt er microplastic vrij.

De opruimacties in de oceanen lossen slechts een klein deel van het grote probleem op. Slechts 0,5 procent drijft echt aan de oppervlakte, maar het overgrote deel ligt op de bodem of zweeft dieper door de oceaan.

Gezondheid

Veel wetenschappers maken zich steeds meer zorgen over de gevolgen van plastic op de mens. We krijgen allemaal microplastics binnen als we eten of drinken. In plastic zitten stoffen die schadelijk zijn voor de mens en de hormoonhuishouding verstoren. Uit een Amerikaans onderzoek is gebleken dat zwangere vrouwen gemiddeld 56 verschillende stoffen in hun bloed hebben die tot gezondheidsrisico’s kunnen leiden.

Wegwerpplastic

Een echte oplossing is er nog niet, maar de Nederlandse overheid wil een stap in de goede richting maken door vanaf 2024 plastic wegwerpproducten zoals bekers, bestek en borden te verbieden in de horeca, op festivals en op het kantoor. De bedoeling is dat er op die plekken herbruikbare producten komen.

Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Milieu) schreef eind maart in een brief aan de Tweede Kamer dat er alleen al in Nederland dagelijks 19 miljoen plastic bekertjes en voedselverpakkingen worden weggegooid na eenmalig gebruik. Het verbod op zwerfplastic werd al eerder aangekondigd, maar vanaf 2024 wordt het definitief.

Als reactie op dit verbod wordt er door de horeca gekeken naar alternatieven voor wegwerpplastic. Een bedrijf in Emmen maakt biologisch afbreekbare rietjes die gebruikt kunnen worden zowel festivals als in de horeca. De natuur zou de rietjes binnen drie tot negen maanden afbreken.

In Meppel gaan horecaondernemers tijdens Koningsdag statiegeldbekers inzetten die consumenten in de hele stad kunnen gebruiken. De ondernemers willen het na Koningsdag ook bij festivals als de Donderdag Meppeldagen en het Grachtenfestival blijven gebruiken.

Door: Nationale Horecagids
Bronnen: IsGeschiedenis, Plastic Soup Foundation

13 augustus '24 (15:47)

Bekendmaking nieuwe topman Starbucks zorgt voor winst op beurs

NEW YORK (ANP) - Starbucks is dinsdag na het openen van de New Yorkse aandelenbeurzen omhooggeschoten. Beleggers reageerden op het nieuws dat de koffieketen een nieuwe topman naar voren heeft geschoven. Brian Niccol, nu nog topman van restaurantketen Chipotle Mexican Grill, gaat het bedrijf vanaf 9 september leiden. De huidige topman Laxman Narasimhan treedt per direct terug, ook als lid van de raad van bestuur.

10 november '23 ( 9:05)

Amsterdam wil monumentale status voor bruine kroeg

Amsterdam wil bruine kroegen een gemeentelijke monumentale status geven om ervoor te zorgen dat de kenmerkende horeca niet uit de hoofdstad verdwijnt. Ook gaat het onderzoeken of bruine kroegen op de lijst kunnen van immaterieel erfgoed van UNESCO. Een voorstel daartoe van de PvdA is donderdag unaniem door de gemeenteraad aangenomen.

16 oktober '23 (15:09)

Gillis nu ook horecavergunning kwijt na vermoeden criminele geldstroom

Peter Gillis is ook de horecavergunning kwijt voor zijn vakantiepark in het Limburgse dorp Baarlo, vlak bij Venlo. De gemeente Peel en Maas heeft de vergunningen voor de horeca op Oostappen Vakantiepark De Berckt ingetrokken, laat de gemeente maandag weten. In augustus trok de gemeente Arnhem ook al de horecavergunning van het vakantiepark in Arnhem in wegens verdenkingen van fraude en strafbare feiten die door Gillis zouden zijn gepleegd.

01 oktober '23 (12:38)

Utrechtse horecazaak in weekend getroffen door explosie

Bij een horecazaak aan de Amsterdamsestraatweg in de Utrechtse wijk Pijlsweerd is in de nacht van zaterdag op zondag een explosie geweest. De politie bevestigt berichtgeving hierover door RTV Utrecht, maar kon verder nog geen informatie geven over wat er is gebeurd.

19 juni '23 (12:49)

Buurtvereniging Heusden roept horecazaken op om terrassen te verkleinen

Op een zonnige dag op de Vismarkt in Heusden zul je veel mensen op terrasjes zien zitten onder het genot van een drankje. Maar niet iedereen geniet hier zo veel van als de terrasbezoekers. Voor bewonersvereniging Heusden Vesting zijn de terrassen al langere tijd een doorn in het oog. Zij willen dan ook dat deze een stuk kleiner worden, meldt BN de Stem.

19 juni '23 ( 9:12)

Asser horeca start proef met 'Angela' om intimidatie tegen te gaan

Stel, tijdens het stappen kom je in een situatie terecht waarin je je niet veilig voelt. Dan wil je natuurlijk hulp inschakelen. Maar hoe doe je dat op een onopvallende manier? Daar heeft de gemeente Assen mogelijk een antwoord op. Door de introductie van ‘Ask for Angela’ kunnen horecabezoekers op een laagdrempelige manier om hulp vragen bij de horecamedewerkers. Dat meldt RTV Drenthe.

15 juni '23 (13:52)

Brandweer met meerdere wagens aanwezig vanwege brand in Rotterdams gaycafé

In een horecapand aan de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam is brand uitgebroken, meldt de veiligheidsregio. Op de benedenverdieping van het gebouw is Gay- & Dragcafé Bonaparte gevestigd. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

15 juni '23 ( 8:38)

Minder horeca dan gepland in erotisch centrum Amsterdam

Honderden vragen van bezorgde bewoners en stadsdelen hebben ertoe geleid dat het plan voor het erotisch centrum in Amsterdam iets wordt aangescherpt. Er komen minder horecabedrijven in het centrum om zo het verwachte bezoekersaantal te verminderen, meldt burgemeester Femke Halsema woensdag aan de gemeenteraad.

14 juni '23 (14:40)

Brouwerij De Leckere in Utrecht op de fles door grote coronaschulden

Vlak voor de uitbraak van corona besloot brouwerij De Leckere uit Utrecht om van pand te wisselen. Corona gooide al roet in het bier, maar toen ook de personeelskrapte en hoge grondstofprijzen door begonnen te dringen in de bierbrouwerij, leek dat het laatste zetje te zijn. Het faillissement heeft meerdere oorzaken, maar er is wel veel animo voor een doorstart. Dat meldt RTL Nieuws.

13 juni '23 (11:32)

Na flinke brand opent Tante Pietje in Den Bosch weer op 10 juli

Het is inmiddels twintig jaar geleden dat horecaondernemer Kees Lankhaar Bistro Tante Pietje opende. Je kan iedereen in Den Bosch vragen naar de zaak, iedereen zal deze herkennen. In februari werd de grootste nachtmerrie voor elke ondernemer werkelijkheid: een flinke brand legde het pand in de as. Maar de ondernemer ging niet bij de pakken neerzitten. Hij schakelde snel en begon met de wederopbouw van zijn bistro. Die kan naar verwachting op 10 juli weer de deuren openen. Dat meldt Entree Magazine.