De rek is eruit, zegt horeca in Rotterdam
Marco Bunk is voorzitter van de Rotterdamse KHN en eigenaar van eetcafé Wilskracht en zegt dat van de honderd terrasstoelen er nu maar tachtig buitenstaan, vanwege het tekort aan personeel. Daarbij komen ook nog eens de duurdere producten bij. Waar hij eerst 30 tot 35 euro betaalde voor vijf kilo boter, kost dat nu 50 euro.
Tussen de 55 en 70 procent van de omzet van horeca ging voorheen naar inkoop en personeel. Maar dat percentage is nu opgeschoven naar tussen de 65 en 75. En daar rekent Bunk de stijgende energiekosten nog niet eens bij. “De ene crisis is voorbij, maar de volgende crisis is volop aan de gang. De rek is eruit bij veel ondernemers.” Ook omdat ze tijdens de pandemie hun reserves moesten gebruiken hebben ze geen ruimte voor tegenslagen.
Terrasuitbreiding aan banden gelegd
De afgelopen twee jaar mochten horecaondernemers – als ze al open waren – hun terrassen uitbreiden met 100 procent. Nu mogen ze hun terrassen nog steeds uitbreiden, maar in sommige gemeenten met slechts 25 procent. Voor veel ondernemers loont het dan niet om iemand voor die tafels aan te nemen. En dat terwijl een extra groot terras kan helpen de omzet te draaien die nu zo hard nodig is.
Door: Nationale Horecagids / Johanne Levinsky