Studenten uit Eindhoven bedenken anti-knoeidienblad tegen drankverspilling
Het idee komt van Calvin Vong. Zijn ouders hebben een Thais restaurant en hebben ook regelmatig te maken met vallende dienbladen. Met name bij nieuwe werknemers is het een bekend fenomeen. Niet alleen zorgt dit voor enige schaamte bij de werknemer, maar het is ook vervelend voor de ondernemer.
Drankverspilling
Als er een dienblad omvalt, kost het de horecaondernemer niet alleen glazen, maar ook veel drank. Iedere zaak zou gemiddeld 3,5 liter aan drank verliezen op deze manier. Ervan uit gaande dat er circa 64.000 horecazaken zijn in ons land, betekent dit dat er ieder jaar circa elf miljoen liter aan drank wordt verspild.
Vong bedacht samen met zeven medestudenten het Trayner-dienblad. Onder aan het dienblad zit een ‘vingerhouder’ voor extra grip en balans. Ook kan de bovenkant van het blad draaien, zodat een medewerker een glas bier makkelijker naar zich toe kan halen. Dit voorkomt dat het glas andere glazen aantikt als de medewerker het van het dienblad wil halen om te serveren aan de klant. De draaifunctie is overigens ook uit te schakelen.
Prototype
Voor nu is het nog een prototype en is het nog niet op de markt. De bedoeling is dat er antislip op komt en dat het dienblad wordt gemaakt van ander materiaal. Dit duurt nog zeker drie maanden. Horecabedrijven en groothandelaren hebben al aangegeven dat zij het dienblad willen kopen. Het belooft immers veel gebroken glazen en verspilde drank te voorkomen.
Door: Nationale Horecagids