Word zelf een topchef: check deze vijf tips

Door Van onze klanten
6 min
Natuurlijk is het heerlijk om uit eten te gaan. Je stapt een restaurant binnen en laat je verrassen door de kwaliteiten van de chef. Misschien ben je een type dat de menukaart niet eens bekijkt en de chef je keuze laat bepalen. Of vind je het juist leuk om de hele menukaart uit te pluizen? Hoe dan ook, in beide gevallen is het resultaat een heerlijk uitje. Nu staat nergens dat je alleen in restaurants echt lekker kunt eten. Ook jij hebt het in je om een topchef te worden. Hoe je dat wordt en wat je daarvoor nodig hebt, ontdek je in dit artikel.

Tip 1: investeer in goede spullen (en zorg hier goed voor)

Nee, er is helemaal niks mis met de koekenpan waar je nu je eieren in bakt. Maar als je de lekkerste maaltijden op tafel wilt zetten, heb je daar goede spullen voor nodig. Niet alleen voor de smaak, maar ook om de bereiding zo makkelijk mogelijk te maken. Het onderhoud mag je daarbij niet uit het oog verliezen. Dit is eigenlijk nog belangrijker dan de apparatuur zelf. Na iedere kookbeurt zorg je voor een goede schoonmaak. En ook daarvoor heb je de beste producten nodig. Stel dat je een oven van Rational hebt, dan gebruik je daar Rational reinigingstabletten voor.

Tip 2: proeven bij de buren

De echte top van de wereld bedenkt alles zelf, maar vergeet niet dat ook zij een keer zijn begonnen. De kennis die ze hebben opgedaan tijdens hun beginjaren in de keuken gebruiken ze waarschijnlijk nog steeds als inspiratie voor hun gerechten. Aan jou dan ook de niet geheel vervelende taak om zoveel mogelijk te proeven en te proberen. En vergeet ook de kookprogramma’s niet. Daar zijn er erg veel van. Ideaal om je vaardigheden uit te bereiden.

Tip 3: gebruik verse ingrediënten

Als je meerdere kookprogramma’s hebt bekeken, is je wellicht opgevallen dat er veel gesneden wordt. Dat komt omdat de echte chefs verse gerechten gebruiken. Waarom? Simpelweg omdat het een stuk lekkerder is. Blijf dus weg van de potjes en voorverpakte zakjes groente en fruit, maar koop vers. Vis en vlees uit blik? Dat kan echt niet.

Tip 4: een cursus kruiden

Een belangrijke sleutel naar succes in de keuken wordt gevormd door de kruiden. Online is een hoop informatie te vinden over welke kruiden het beste bij bepaalde gerechten passen. Een andere – en stiekem leukere – manier is om te experimenteren. Dat is toch het devies bij koken. Door te experimenteren ontdek je de lekkerste smaken. Dit geldt ook voor kruiden. De cursus kun je dus zien als zelfstudie.

Tip 5: het mag mislukken

Ten opzichte van een topchef heb je een groot voordeel. Jouw gerechten mogen mislukken. En onthoud dat iedere kok ergens is begonnen. Het is nog altijd een vak, en dat moet je leren. Geef jezelf de tijd en durf te falen. Dan zul je zien dat het makkelijker is om heerlijke gerechten op tafel te zetten.