Breid je team in de horeca verder uit met deze 4 tips

Door Van onze klanten
7 min
Het uitbreiden van je team is een belangrijke stap voor elk bedrijf dat groeit. Dit wordt nog belangrijker in periodes waar een grote drukte wordt verwacht. Het toevoegen van nieuwe teamleden kan helpen bij het verlichten van de werkdruk binnen het team. Er is tegenwoordig minder vraag naar banen dan aanbod. Het kan dus een uitdaging zijn om de juiste mensen. Het is ook belangrijk om nieuwe teamleden hartelijk te verwelkomen in je team. In dit artikel delen we vier tips om je te helpen je team verder uit te breiden en succesvol te maken.

Zorg voor een duidelijke wervingsstrategie

Een van de eerste stappen bij het uitbreiden van je team is het opstellen van een duidelijke wervingsstrategie. Dit betekent dat je moet bepalen welke posities je wilt vullen. Op die manier weet je ook naar wat voor mensen je zoekt. Het kan ook nuttig zijn om een profiel op te stellen van het ideale teamlid. Denk dan dus ook aan waarden die gewaardeerd worden binnen het bedrijf. Stel ook op wat de nieuwe medewerker daarvoor terug kan verwachten. Je kunt flyers maken en deze verspreiden in de regio om de vacature kenbaar te maken. Daarnaast is het belangrijk om aandacht te besteden aan de manier waarop je vacatures promoot. Dit kan variëren van het plaatsen van vacatures op je website en sociale media tot het gebruik van advertenties en het organiseren van wervingsdagen. Je kunt alle informatie over de vacature op een folder drukken en deze in het bedrijfspand hangen.

Neem de tijd om de juiste kandidaten te vinden

Het is verleidelijk om snel nieuwe teamleden aan te nemen om de werkdruk te verlichten. Vergeet alleen niet dat het belangrijk is om de tijd te nemen voor het vinden van de juiste kandidaat. Dit betekent dat je zorgvuldig moet screenen en interviewen om ervoor te zorgen dat de kandidaat niet alleen over de juiste vaardigheden en ervaring beschikt. Een nieuw teamlid moet natuurlijk ook in het team passen. Het kan ook helpen om referenties te controleren en eventueel een proefperiode in te stellen om te zien hoe de kandidaat presteert in de praktijk. Zo zorg je ervoor dat je een teamlid vindt die langdurig het team wil komen versterken.

Zorg voor een goede onboarding

Een goede onboarding is essentieel voor het succes van nieuwe teamleden. Dit betekent dat je ervoor moet zorgen dat ze zich welkom voelen en snel kunnen integreren in het team. Dit kan variëren van het regelen van een rondleiding door het bedrijf tot het voorstellen van collega's. Het kan ook nuttig zijn om een buddy-systeem in te stellen, waarbij een ervaren teamlid de nieuwe medewerker begeleidt en ondersteunt tijdens de eerste weken. Het is belangrijk dat de nieuwe medewerker zich zelfverzekerd voelt in het uitvoeren van zijn werkzaamheden. Je kunt trainingen aanbieden om deze zelfverzekerdheid te versterken. Denk aan een barista training of een opfriscursus voor achter de bar. 

Stimuleer samenwerking en communicatie

Het is belangrijk dat er binnen het bedrijf een cultuur van samenwerking en communicatie heerst. Op die manier bouw je een succesvol team dat op elkaar ingespeeld is.. Dit betekent dat je ervoor moet zorgen dat teamleden open en eerlijk met elkaar kunnen communiceren, problemen kunnen oplossen en ideeën kunnen delen.Het kan ook nuttig zijn om regelmatig teambuilding activiteiten te organiseren om de band tussen teamleden te versterken en samenwerking te bevorderen. Dit kunnen leuke uitjes zijn of bijvoorbeeld een borrel na werktijd.