Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Door Johanne Levinsky
2 min
Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

De cao-overeenkomst geldt vanaf 1 januari 2025. Vanaf die datum stijgt het minimumloon en gaan dus ook de salarissen van de minstverdienende horeca-werknemers met 2,75 procent omhoog. Ook op 1 juli volgend jaar, 1 januari 2026 en 1 juli 2026 stijgt het minimumloon. Hoe hoog die stijgingen zijn is nog niet bekend. Medewerkers in hogere salarisschalen gaan er vanaf 1 januari 2025 met 2,5 procent op vooruit.

Meer ervaren werknemers

Een woordvoerder van FNV meldt dat de vakbond vooral wilde dat meer ervaren werknemers er meer op vooruitgingen. Mensen die in de laagste twee salarisschalen vallen, zijn volgens hem vooral nieuwe medewerkers. Omdat het minimumloon de afgelopen jaren hard omhoog is gegaan, hebben werknemers in deze schalen al veel profijt gehad van loonsverhogingen, stelt hij. "Ervaren medewerkers gingen er minder op vooruit."